Tentoonstelling 'Martin Douven - Leopoldsburg - Jef Geys'

Krant Kempens Informatieblad

In het MuHKA loopt van 9 september tot eind 2011 een tentoonstelling rond de kunstenaars Martin Douven en Jef Geys. De krant Kempens informatieblad, uitgegeven door Geys, geeft mee vorm aan de expo.

Martin Douven, een autodidactisch schilder uit Leopoldsburg, begon in 1928 met de verkoop van eigen schilderijtjes. Later leidde hij zijn kinderen en anderen op in het schilderen aan de lopende band. Leopoldsburg vormt de schakel tussen Douven en Geys. Als jongen maakte Geys kennis met een zoon van Douven, en kreeg zo de kans om de fabriek te bezoeken. Een schilderij van Douven werd het uitgangspunt van zijn onderzoek naar krachtlijnen in schilderijen: wat maakt een beeld 'aantrekkelijk', en voor wie en hoe? Hier begon tegelijk zijn onderzoek naar allerlei aspecten van het schilderen zelf. Dit alles vormt, uitgaande van Martin Douven, het onderwerp van deze tentoonstelling.

Sinds 1965 begeleidt de krant Kempens Informatieblad in speciale edities de tentoonstellingen en projecten van Jef Geys. Door samenwerking met Jef Geys en Katrien De Kerpel verwierf de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een groot aantal edities van deze krant. Met toestemming van de kunstenaar heeft de Erfgoedbibliotheek deze gedigitaliseerd en vermicrofilmd. De papieren edities en de microfilm kunnen ter plaatse worden geraadpleegd. Een aantal edities zijn ook online beschikbaar.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op de website van het MuHKA.

09-09-2011 - 31-12-2011
  • 24-08-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)