Tentoonstelling 'Georges Simenon, parcours van een Belgische schrijver'

Affiche Georges Simenon

Op 23 september 2011 opende het Brusselse Museum der letteren en manuscripten zijn deuren in het historisch hart van Brussel, in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Naast de permanente collectie met honderden manuscripten van de hand van grote figuren uit de geschiedenis, zal er ook steeds een programma van tijdelijke tentoonstellingen aangeboden worden.

De openingstentoonstelling is gewijd aan één van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw, een man wiens oplage op 550 miljoen exemplaren geschat wordt. In de internationale Unesco-statistieken van 1989 neemt hij wereldwijd de achttiende plaats in onder de meest gelezen auteurs, de vierde plaats onder Franstalige schrijvers en de eerste plaats als meest vertaalde Belgiche auteur. Georges Simenon wordt geboren in Luik op 12 februari 1903 en sterft in Lausanne op 4 september 1989. Hij is journalist en auteur van 176 populaire romans onder 25 pseudoniemen. Onder eigen naam schijft hij meer dan 200 romans, 155 novelles en 25 autobiografische teksten. Hij is bij het grote publiek bekend voor zijn politieromans met commissaris Maigret. Van 1931 tot 1972 laat deze laatste zijn nonchalante en norse vernuft de vrije hand in 75 romans en 28 novelles die de rest van Simenons idiosyncratische œuvre enigszins in de schaduw stellen.

De tentoonstelling van het Brussels Museum der letteren en manuscripten belicht ‘s mans leven en werk in acht chronologisch opgebouwde secties: ‘Jeugd in Luik en vertrek naar Parijs’, ‘Luik’, ‘Tigy Renchon’, ‘Maigret’, ‘Naoorlogse periode’, ‘Het schrijven’ ‘Amerika en Denyse Ouimet’ en ‘Terugkeer naar Europa’.

Op de gloednieuwe toonwanden zullen ongeveer 160 brieven en manuscripten van Georges Simenon geëxposeerd worden, naast een twintigtal teksten van zijn tijdsgenoten, waaronder Gide, Sartre, Cocteau en Celine en zijn favoriete auteurs Balzac, Flaubert, Verne en Dumas.

De expositie benadert de mens en de auteur Simenon vanuit drie verschillende invalshoeken:

• De collectie brieven en manuscripten van het Museum
  • De foto's
  • Manuscripten van Simenons tijdgenoten
23-09-2011 - 24-02-2012

Museum der letteren en manuscripten
Koningsgalerij 1

• 14-12-2011
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)