Cursus 'Het lezen van oude kaarten - Een introductie in de historische cartografie'

Historische kaart

De vakgroep Geografie van de Universiteit Gent organiseert in samenwerking met de BIMCC, de Brussels International Map Collectors’ Circle, de cursus Het lezen van oude kaarten.

Gedurende 8 zaterdagen in 2011 en 2012 wordt u ingewijd in de historische cartografie. De cursus richt zich tot cartografen en geografen, kaartverzamelaars, geschiedkundigen, heemkundigen, museum- en bibliotheekmedewerkers, (stads)gidsen, archiefmedewerkers, leerkrachten, antiquairs... kortom, eenieder die oude kaarten koestert en op zoek is naar een historisch referentiekader.

Elke voormiddag wordt een voordracht gehouden waarbij telkens één aspect van de historische cartografie aan bod komt. Naast een overzicht van de cartografie van middeleeuwen tot heden krijgt u ook een antwoord op vragen als: Wat is een kaart? Wat is haar functie? Welke soorten kaarten zijn er? Hoe lezen we een oude kaart? Welke technieken gebruiken we nu? Het facultatieve namiddagprogramma biedt op haar beurt de kans oude kaarten van nabij te bekijken.

Meer informatie over de cursus vindt u op de website van de Universiteit Gent.

22-10-2011 - 12-05-2012
  • 07-09-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)