Tentoonstelling 'Royal manuscripts: The Genius of Illumination' in the British Library

The author presenting his chronicle to Edward IV, Jean de Wavrin

De British Library laat het publiek vanaf 11 november kennis maken met een unieke, koninklijke collectie van verluchte manuscripten uit de middeleeuwen en renaissance. 

Royal Manuscripts: The Genius of Illumination is de eerste grote tentoonstelling van de British Library die de Royal collection van de bibliotheek samenbrengt. De Royal collection herbergt een schat aan verluchte handschriften verzameld door de koningen en koninginnen van Engeland tussen de 9de en de 16de eeuw. De handschriften zijn voorbeelden bij uitstek van de decoratieve en figuratieve schilderkunst in deze periode. Tegelijkertijd onthullen ze de geheimen van het persoonlijke en publieke leven van de koningen en verschaffen ze inzicht in de koninklijke gedragscodes, morele codes, religieuze overtuigingen en in de internationale politiek.

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn onder meer de verluchte handschriften  van Edward IV, Henry VIII’s Psalter, A history of England van Matthew Paris, Genealogical Chronicle of the English Kings (c. 1300), The Shrewsbury Book (Rouen, 1445), enz. Bezoekers kunnen de collectiestukken niet enkel van dichtbij bewonderen, maar leren ook de achtergrond van de collectie kennen, en vernemen hoe de manuscripten gecreëerd werden.

Meer informatie vindt u op de website van de British Library. 

Details
Datum 
11-11-2011 - 13-03-2012
  • Agendabericht
  • |
  • 26-10-2011
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)