Tentoonstelling 'Topstukken' in het persmuseum te Amsterdam

Affiche tentoonstelling 'Topstukken'

Naar aanleiding van haar 10-jarig jubileum toont het Persmuseum te Amsterdam uitzonderlijke verhalen van vier eeuwen pers in Nederland in de expositie 'Topstukken'. Intrigerende, spannende en soms vreemde objecten die te maken hebben met de pers en de persgeschiedenis zijn te bewonderen.

Topstukken is een tentoonstelling van historische pareltjes uit de collectie van het museum. Van doodsbedreigingen uit Marxistische hoek aan het adres van een oud-Elsevier-hoofdredacteur, jubileumpenningen van het Algemeen Handelsblad aan een trouwe medewerker, de sculptuur van Eppo Doeve van Pieter de Monchy, de cover van de allereerste Margriet uit 1938, scherpe politieke tekeningen van Opland en een verboden Nieuwe Revu, tot een bijzonder zelfportret van Albert Hahn. Voor het eerst zijn deze topstukken samen te zien in het museum. Zij vertellen de turbulente geschiedenis van vier eeuwen pers in Nederland. Een verhaal over persvrijheid, censuur, publieke opinie, propaganda, massamedia, burgerschap en democratie.

18-11-2011 - 05-02-2012

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA