Tentoonstelling 'Charles Burns' in Museum M Leuven

Affiche Charles Burns

Op het kruispunt van fictie en geheugen, van goedkope sensatie en horror, ligt de duistere wereld van de Amerikaanse stripauteur en illustrator Charles Burns (Washington, ° 1955). Zijn verhalen worden bevolkt door archetypische strippersonages die Burns herordent in verontrustende maar grappige patronen. De sfeer van Burns’ strips varieert van kitscherige nostalgie naar troosteloze horror. Thema’s als adolescentie en seksueel ontwaken vermengen zich met steeds terugkerende beelden van mutatie, pest, vervreemding en geweld.

Charles Burns

De meesten kennen Charles Burns als een stripmaker die pop-art en de popcultuur integreert in zijn comics maar als illustrator is hij minder bekend. Hij maakte onder meer foto's, illustraties, platenhoezen en films. Zijn werk – eerst opgemerkt in RAW, het magazine van Art Spiegelman – doorloopt het parcours van uitzonderlijke strips en projecten: van platenhoezen voor Iggy Pop tot reclamecampagne voor Altoids en OK Soda (samen met striptekenaar Daniel Clowes). Hij ontwierp de set voor heropvoering van Tsjaikovskis Notenkraker (omgedoopt tot The Hard Nut) dat in 1991 in premiere ging in De Munt in Brussel.

Tentoonstelling in M

De tentoonstelling in M toont een overzicht van zijn uitgebreide œuvre van de afgelopen 30 jaar waarbij Burns’ veelzijdigheid garant staat voor een unieke ervaring. In een parcours langs meer dan 200 werken ontdek je originele platen van Black Hole en X, schetsen en illustraties voor tijdschriften en boeken, en veel meer. De bijhorende audioguide werd ingesproken door Das Pop frontman Bent Van Looy, zelf een grote fan van Charles Burns. Een uitgelezen kans om Burns’ uitzonderlijke strips en projecten te ontdekken in een scenografie van B-architecten!

Details
Datum 
08-12-2011 - 11-03-2012
Praktisch
Locatie 

M - Museum Leuven
L. Vanderkelenstraat 28
3000 LEUVEN
+32 (0)16 27 29 29

  • Agendabericht
  • |
  • 08-12-2011
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)