Nottebohmlezing 'Jan De Volder | De ware geest van Pater Damiaan'

Pater Damiaan

Iedere tijd heeft zijn beeld van Pater Damiaan. Al tijdens zijn leven tussen de melaatsen van Molokai, Hawaï, en bij zijn dood in 1889 genoot hij faam van heiligheid. In 1936 veroorzaakte de overplaatsing van zijn lichaam naar Leuven in België een nooit geziene volkstoeloop. Ook vandaag nog zijn weinig Belgen zo wereldwijd bekend als hij. In 2005 verkozen Nederlands- en Franstalige Belgen hem tot hun grootste landgenoot.

Hoe komt het dat Damiaan zoveel mensen aanspreekt, over de grenzen van taal, cultuur, afkomst, ja zelfs van godsdienst heen? Wat is zijn geheim? Wat is er in Damiaans leven dat een universele snaar raakt? Historicus en journalist Jan De Volder kreeg toegang tot de Vaticaanse bronnen, inclusief die van de heiligverklaring. Op basis daarvan gaat hij op zoek naar de ware geest van Damiaan.

Jan De Volder (1967) is doctor in de hedendaagse geschiedenis en licentiaat Romaanse taal- en letterkunde. Als redacteur van het weekblad Tertio schrijft hij wekelijks artikels over religie, cultuur, politiek en samenleving. Zijn boek De Geest van Damiaan. Een Heilige voor onze tijd (Lannoo 2009) verscheen ook in Engelse en Italiaanse vertaling. Voor Lannoo verzorgde hij eerder Trialoog, de spraakmakende gesprekken tussen een rabbijn, een priester en een imam in Antwerpen.

Nottebohmlezingen 2012: Een jaar lang helden en heldinnen

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

In het oudste gedeelte van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich de Nottebohmzaal, een plek vol sfeer en een van België’s mooiste bibliotheekruimtes. Dankzij haar intieme en mysterieuze karakter is de zaal een ideaal decor voor de zondagse Nottebohmlezingen.

Programma voorjaar 2012

Wie? Wat? Wanneer?
Emmanuel Waegemans Reis van Petersburg naar Moskou 15 januari
Tom Verschaffel Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience 19 februari
Jan De Volder De ware geest van Pater Damiaan 18 maart
Nicolaas Maeterlinck Wonen in dromen 16 april
Ron Dirven De kisten van Van Gogh 13 mei
18-03-2012

Tickets en info via

Info Cultuur
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

tel. 03 338 95 85
fax 03 338 95 97

www.infocultuur.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Van 11.00 tot 12.30 uur

5 euro

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

• 01-03-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)