Tentoonstelling 'Ex Cathedra. Het leren zoals het was'

Dictaat Logica, Leuven, 1761-1762; student: Michael  van Aerschot

Is er een verschil tussen het studentenleven van nu en dat van pakweg 300 jaar geleden? Wat leerden de studenten zoal aan de universiteit? Hoe verliepen de examens? Wat stond er op het menu in de kostschool – in die tijd ‘pedagogie’ genoemd? Bestond er veel wedijver tussen de studenten en tussen de pedagogieën? Wat deden de studenten om zich te ontspannen? Hielden ze toen ook al fuiven? Verveelden ze zich zo erg in de les dat ze al die droedels en figuurtjes tekenden in hun schriften?

Zulke vragen komen aan bod in de tentoonstelling Ex cathedra over studentencursussen (collegedictaten) van de Leuvense universiteit (16de tot 18de eeuw). De studenten noteerden ijverig wat de professor vooraan in het auditorium dicteerde. ’s Avonds schreven ze hun notities in het net over en plakten ze er prenten bij of tekenden zelf iets. Deze prenten en tekeningen illustreren wat in de tekst staat, of toch niet altijd? Vele tekeningen tonen ons het leven van de studenten in Leuven: drinkebroers, vechtersbazen, kijvende kotbazinnen, een schransende student, de burcht op de Keizersberg.

De tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek pakt uit met de meest interessante collegedictaten, maar belicht ook de context waarin deze handschriften werden gemaakt, met een beker voor de primus, gezichten op interessante universiteitsgebouwen van toen en nog zoveel meer.

Details
Datum 
02-04-2012 - 31-08-2012
Praktisch
Locatie 

Katholieke Universiteit Leuven
Centrale Bibliotheek (Tentoonstellingszaal)
Ladeuzeplein 21
3000 Leuven

Tijd 

ma - do van 9 tot 20 uur
vrij van 9 tot 17 uur
za van 10 tot 13 uur

  • Agendabericht
  • |
  • 28-02-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)