Tentoonstelling ‘Cyprus Insula: Kaarten van Cyprus uit de Lage Landen’

Fragment uit de oudste historische kaart van Cyprus, Abraham Ortelius (1584)

Ter gelegenheid van het Cypriotische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2012 organiseren Museum Meermanno, de Ambassade van de Republiek Cyprus en de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden de tentoonstelling ’Cyprus Insula’.

In deze kleine tentoonstelling in de 19de eeuwse Boekzaal van Museum Meermanno zijn de belangrijkste kaarten van Cyprus uit Hollandse en Vlaamse atlassen en reisboeken te zien, evenals enkele zeldzame Venetiaanse voorbeelden waarop deze kaarten gebaseerd zijn. Deze tentoonstelling laat de geschiedenis van de cartografie van Cyprus zien, alsmede de geschiedenis van de Nederlandse kaartproductie, en dan met name de geschiedenis van de atlasproductie in de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. De Lage Landen speelden een belangrijke rol bij het in kaart brengen van het eiland Cyprus, omdat Antwerpen en later Amsterdam de belangrijkste centra van kaart- en atlasproductie waren in de 16de en 17de eeuw.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Martijn Storms, conservator kaarten en atlassen van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij is tevens verantwoordelijk voor de bijhorende webtentoonstelling ''van de beste eylanden eene', The Dutch mapping of Cyprus'.

Details
Datum 
03-07-2012 - 30-09-2012
  • Agendabericht
  • |
  • 19-06-2012
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)