Symposium 'Praten als Brugman, schrijven als Herp'

Poster 'Praten als Brugman, schrijven als Herp'

Op 14 juni vindt in de Leidse Universiteitsbibliotheek het symposium 'Praten als Brugman, schrijven als Herp' plaats. Het symposium en de bijbehorende tentoonstelling verkennen een nieuw onderzoeksterrein; de invloed van de minderbroeders-observanten op het literaire bedrijf in de Lage Landen tussen circa 1450 en 1550.

De hervormingsbeweging van de minderbroeders heeft in heel Europa sporen in schrift en in druk nagelaten. In de Nederlanden gaven de minderbroeders-observanten een belangrijke impuls aan de ontwikkeling en productie van geestelijke literatuur in de volkstaal. Opvallend is dat zij dit niet alleen deden door zelf als auteur op te treden, maar ook door actief gebruik te maken van het nieuwe medium van de drukpers. Hun rol als ‘mediator’ tussen auteur en drukker was uniek en werkte vernieuwend. Tijdens het symposium wordt een nieuwe webtentoonstelling gepresenteerd. Deze tentoonstelling toont handschriften en drukken uit de Leidse collectie die verbonden kunnen worden met de literaire activiteiten van de observanten.

Het volledige programma kan u op de website van de Universiteit leiden terugvinden.

14-06-2013
  • 30-05-2013
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)