Tentoonstelling 'De zeven zeeën'

Johannes van Loon, Klaer-lichtende noort-star. Amsterdam 1666 (detail)

Van 17 juni tot 13 september 2015 kan u in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience terecht voor de tentoonstelling 'De zeven zeeën'. Vanaf de vijftiende eeuw varen ontdekkingsreizigers over de Zeven Zeeën, op zoek naar nieuwe gebieden.De ontdekkinsreizigers brengen hun ontdekkingen in kaart. Abraham Ortelius is de eerste die een verzameling kaarten als één boek op de markt brengt, een uitvinding die zijn tijdgenoot en concurrent Mercator 'atlas' zal noemen.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience brengt met navigatieboeken, zeekaarten, maritieme atlassen en de uitzonderlijke globes van Blaeu het verhaal van heldhaftige zeevaarders. De getoonde topstukken spreken tot de verbeelding: de oneindige oceanen worden opgevuld met schepen en zeemonsters, windrozen en koerslijnen vormen intrigerende netwerken en onbestaande eilanden verschijnen en verdwijnen weer. De Zeven Zeeën is een tentoonstelling om weg te dromen over verre bestemmingen. Meer informatie vindt u op de website van de bibliotheek.

Vanaf 24 april is Antwerpen in de ban van de cartografie. Ter gelegenheid van de 26ste editie van de International Conference on the History of Cartography zijn er op verschillende plaatsen in de stad tentoonstellingen. Zie ook: 'Abraham Ortelius (1527-1598), in de ban van de klassieke Oudheid', 'De stad getekend' en 'De wereld gespiegeld'.

Geïnteresseerd in wereldkaarten en atlassen? Kijk dan zeker ook eens naar de mooie gedigitaliseerde exemplaren op Flandrica.be!

17-06-2015 - 13-09-2015
  • 16-04-2015
  • Susanna De Schepper (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)