Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken 2018

Gevel Koninklijk Conservatorium Brussel

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de VVBAD en FARO nodigen u op woensdag 14 november 2018 uit voor het achtste Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Deze bijeenkomst is hét forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor medewerkers van erfgoedbibliotheken.
 
Dit jaar vindt het overlegplatform plaats in het Koninklijk Conservatorium Brussel. Op de agenda staan belangrijke thema's als beleid, waardering en nieuwe initiatieven van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, onder andere rond handschriften.
 
Het Overlegplatform start om half tien met een rondleiding achter de schermen van de recent erkende bibliotheek van het conservatorium. We ronden de dag af met een lezing over de materialiteit van manuscripten, naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018). Aansluitend is er een receptie.

De contouren van het programma vindt u hieronder:

Programma

09:00 Koffie
Rondleiding
09:30 - 10:15

Achter de schermen van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Brussel

10:00 Koffie

Overlegplatform
10:30 Een nieuw beleid voor erfgoedbibliotheken
Een nieuw erfgoeddecreet, het derde beleidsplan van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Vlaamse subsidies voor erfgoedbibliotheken, veranderingen bij de VVBAD en OCE... Bent u nog mee? We zetten het voor u op een rijtje.
12:15 Lunch
13:30 Wijzer Waarderen
In 2018-2019 werkt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek aan een waarderingsmodel voor bibliothecair erfgoed en brengen we de sector in kaart in een vernieuwde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken. Een tussenstand.

14:00

Tot uw dienst
Traditiegetrouw zetten we een aantal diensten voor de sector in de kijker. Dit jaar krijgt u onder andere een update over de ontwikkelingen rond de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), krantencatalogus Abraham en de inventarisatie van overheidspublicaties in GovPub.

14:30

Handschriften in Vlaanderen
Vlaamse erfgoedbibliotheken bewaren duizenden middeleeuwse manuscripten. Werelderfgoed dat vandaag niet goed in kaart is gebracht. Hoe gaan we dat de komende jaren remediëren?

15:00 Koffie
Lezing
15:30

Prof. Dr. Kathryn Rudy, 'Why the Matter of Medieval Manuscripts Matters to Cultural Heritage'
Deze lezing in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018) gaat over de fysieke omgang met manuscripten in de middeleeuwen.

16:30 - 17:30 Receptie

Inschrijven

Schrijf u nu in voor het overlegplatform via het online formulier.

Details
Datum 
14-11-2018
Praktisch
Locatie 

Koninklijk Conservatorium Brussel
Regentschapsstraat 30
1000 Brussel
https://www.kcb.be/nl/Campussen

Prijs 

Gratis, maar inschrijven voor 11 november 2018 is verplicht.

  • Agendabericht
  • |
  • 02-10-2018
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)