Boekdrukkunst en bibliotheken op de Dag van de Wetenschap

De leeszaal van de Universiteitsbibliotheek Leuven

Op zondag, 25 november 2018 is het weer Dag van de Wetenschap. Op die dag krijgt u de kans om eens een blik achter de schermen te werpen in diverse bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen. Wetenschappers tonen met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn aan de hand van een heleboel gevarieerde workshops, boeiende demonstraties, toffe experimenten en interessante tentoonstellingen.

Dit jaar is er ook voor wie interesse heeft in bibliotheken en boekgeschiedenis een programma. In het Museum Plantin-Moretus geeft Hubert Meeus (Universiteit Antwerpen) een snelcursus 'boekgeschiedenis voor beginners'. De uitvinding van de boekdrukkunst halverwege de vijftiende eeuw veroorzaakte namelijk een ware omwenteling. Waarom dit nu zo revolutionair was, dat hoort u zondag.

Wie liever met zijn handen bezig is, kan in het Museum Plantin-Moretus ook terecht voor de workshop 'mooie wetenschap'. Daar kan u een eigen kunstwerk maken met de meetkundige tekeningen die ooit gedrukt werden in de Plantijnse uitgeverij.

De Universiteitsbibliotheek van Leuven gooit dan weer zijn deuren open voor een rondleiding doorheen de boeiende geschiedenis van het gebouw en de bibliotheek.

Meer informatie over de Dag van de Wetenschap en andere activiteiten vindt u op de website.

25-11-2018
  • 20-11-2018
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)