Kerst in Museum Plantin-Moretus

Een man met een kerstkrans in de tuin van het Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen organiseert deze kerstperiode verschillende activiteiten. Zo kan u van 11 december tot Driekoningen in het museum een prachtige 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal bezichtigen.

Op zondag 16 december vindt dan weer de Collector's Day plaats. Bibliofielen vertellen er over hun passie en stellen de lievelingsboeken uit hun eigen collectie voor. U kan die dag ook een lezing volgen over het reinigen en opbergen van kostbare boeken volgen, deelnemen aan workshops of met een gids op zoek gaan naar baroksporen in huis, tuin en tentoonstelling.

Op 22 december, de eerste dag van de kerstvakantie, organiseert het museum een kerstfeest met winterse verhalen, muziek van het kinder- en jongerenkoor Sterling en workshops voor jong en oud.

De dag daarna, op 23 december, vindt in het museum een concert plaats van de Octo missae van George de la Hèle. Dit was in 1578 de eerste muziekdruk die van de persen kwam in de drukkerij van Plantin.

Het museum sluit de kerstvakantie af met Driekoningen, op 6 januari. De familie Moretus had namelijk een speciale band met de bijbelse figuren. De Moretussen lieten de drie koningen bijvoorbeeld schilderen door hun huisvriend Peter Paul Rubens. Elke Moretus-generatie kende bovendien een Balthasar en Gaspar, en af en toe een Melchior. Balthasar I Moretus, de kleinzoon van Plantijn, introduceerde een wapenschild met driekoningenster en de spreuk Stella duce (geleid door de ster) als familie-embleem. Tijdens het feest in het museum worden pannenkoekjes gebakken, wordt gezongen en gedanst en wordt een verhaal verteld.

Bekijk het volledige programma op de website van het Museum Plantin-Moretus.

11-12-2018 - 06-01-2019
  • 11-12-2018
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)