Tentoonstelling 'Ovidius in metamorfose'

Affiche Ovidius in metamorfose

Tot en met 16 februari 2020 kan u in de Universiteitsbibliotheek van Leuven een tentoonstelling bezichtigen over het leven en werk van de Latijnse schrijver Ovidius. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR, onder leiding van curator Michiel Verweij.

Middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken verbeelden de verhalen, maar ook schilderijen, beelden en curiosa tonen aan hoe de Metamorphoses tot op de dag van vandaag een inspiratiebron van vele kunstenaars zijn.

Ovidius

Sprankelend, altijd licht ironisch en relativerend en een meesterverteller: Publius Ovidius Naso (43 v. Chr. - 17 na Chr.) is en blijft één van de belangrijkste Latijnse schrijvers.

Zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie, is ongetwijfeld één van de invloedrijkste literaire monumenten die de klassieke oudheid ons heeft nagelaten. Zijn oeuvre is het meest uitgebreid van alle klassieke Latijnse dichters. Ovidius vernieuwde ook steeds, hij varieerde op het model van de eligie dat zijn voorgangers hadden uitgewerkt. Hij vormt daardoor ook de afsluiting van de grote bloeiperiode van de Latijnse dichtkunst onder keizer Augustus. Zijn poëzie beweegt zich in een droomwereld, waar Amor nooit ver weg is en waar mythen over elkaar heen duikelen.

De meeste aandacht gaat naar Ovidius' beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thisbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de brandende passie van Apollo voor Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus en de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe.

Klik op de link voor praktische informatie over de expo, de keuze van de curatoren en info over eenmalige evenementen tijdens de tentoonstelling.

21-11-2019 - 16-02-2020
  • 02-12-2019
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)