Kick-off Collegagroep Digitalisering van Periodieken

Krant De Waarheid, 1871

Volzet

Deze eerste bijeenkomst is volzet. Zou je toch van de partij willen zijn? Dan kan je je inschrijven op de wachtlijst met een mail naar abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

Waarom een collegagroep?

Om kennis en ervaring over de digitalisering van kranten en tijdschriften te verzamelen en te delen start de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken met FARO en VIAA/PACKED een collegagroep ‘Digitalisering Periodieken’. Die staat open voor alle geïnteresseerde professionals in de cultureelerfgoedsector.

De voorbije jaren groeide in Vlaamse instellingen het besef dat collecties van kranten en periodieken gedigitaliseerd moeten worden, vanwege de precaire toestand van veel papieren kranten en tijdschriften en vanwege de groeiende vraag van gebruikers naar digitale raadpleging. Bij het ontwikkelen van digitaliseringsprojecten staan al die instellingen voor grotendeels dezelfde uitdagingen.

In deze collegagroep komen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Van aanbesteding en kwaliteitscontrole tot een overkoepelend beleid over de digitale bewaring van kranten: op de bijeenkomsten van deze collegagroep is ruimte voor alles wat met digitalisering van periodieken te maken heeft. 

Voor wie?

Ben je net begonnen met een digitaliseringsproject voor periodieken of wil je met zo’n project starten? Heb je al ervaring met de digitalisering van kranten of tijdschriften en ben je bereid om je kennis en ervaringen te delen? Neem dan zeker deel aan deze collegagroep. 

Save the date: 14 februari

De eerste bijeenkomst van de collegagroep vindt plaats op 14 februari 2020 om 9u30 bij FARO

Op deze bijeenkomst vertellen collega’s over de uitdagingen verbonden aan de digitalisering van periodieken, en geven ze tips voor succesvolle projecten. We werken samen om de vraagstukken op te lijsten en de agenda van de volgende collegagroep uit te werken. 

In de namiddag is er een optioneel bezoek aan DIGIT, de digitaliseringsdienst van de Koninklijke Bibliotheek.

Programma

9:30 - 11:00 Presentaties

Collega’s uit collectiebeherende instellingen en erfgoedcellen vertellen over hun ervaringen met het digitaliseren van kranten en tijdschriften. 

Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut)

Jolien Schroyen (Erfgoedcel k.ERF)

Hilde Van Parys (Openbare Bibliotheek Brugge)

Karen Vander Plaetse (VIAA)

11:00 - 11:15 Koffiepauze

11:15 - 12:30 Tafelsessies

Deelnemers werken in groepjes rond bepaalde thema’s uit de presentaties en denken samen na over mogelijke onderwerpen voor komende bijeenkomsten.

12:30 - 13:30 Lunch

13:30 - 16:00 Optioneel werkbezoek

Geïnteresserden krijgen een rondleiding en presentatie bij DIGIT, het digitaal labo van de KBR. (Plaatsen beperkt!)

Praktisch

Wat:  Eerste bijeenkomst Collegagroep Digitalisering Periodieken

Wanneer:  14 februari 2020, 9u30

Waar:  FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Inschrijving: Volzet. Schrijf je nu in op de wachtlijst met een mail naar abraham@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Details
Datum 
14-02-2020
  • Agendabericht
  • |
  • 18-12-2019
  • |
  • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)