Collegagroep 'Digitalisering van periodieken'

Krantenpagina met overlay van herkende elementen

Op dinsdag 16 februari 2021 komt de Collegagroep Digitalisering van Periodieken opnieuw samen, deze keer digitaal rond het thema full-text en OCR-verbetering. 

De creatie en ontsluiting van full-text bieden veel mogelijkheden voor gebruik van gedigitaliseerde historische teksten. Maar de OCR (Optical Character Recognition)-teksten van historische periodieken bevatten vaak veel fouten. Op deze online bijeenkomst vertellen collega’s over projecten en tools voor de creatie van full-text en de verbetering van OCR.

Inschrijven kan via dit formulier.

Programma 

10.00: Verwelkoming

10.05: Inleiding

 • Historische periodieken: van bedrukt papier naar digitale data (Rony Vissers – meemoo)

10.15: Presentaties

 • Crowdsourcing 17de-eeuwse kranten: ervaringen en lessen (Nicoline van der Sijs – Radboud Universiteit / Instituut voor de Nederlandse Taal)
  Alle 17e-eeuwse kranten die op Delpher staan, zijn door vrijwilligers overgetikt en gecorrigeerd. Dit resulteerde in een corpus van 20 miljoen woorden. Hoe hebben we dit aangepakt, en wat kunnen we daarvan leren?
 • OCR & Layout Analysis for Historic Newspapers: methods and practical experiences from the OCR-D & Qurator projects (Clemens Neudecker – Berlin State Library - Prussian Cultural Heritage Foundation)
  This presentation will give an overview of the approaches for historic newspaper OCR and layout analysis currently under development in the OCR-D and Qurator projects at the Berlin State Library. It will inform about the current state-of-the-art methods and discuss some practical experiences and considerations when applying these methods on a larger scale. (In het Engels)

11.00: Korte updates

 • Oproep samen documentatie verzamelen (Sophia Rochmes - Vlaamse Erfgoedbibliotheken)
 • Een SIP-specificatie voor de intake van gedigitaliseerde kranten (Bert Lemmens & Milan Valadou – meemoo)
 • Aankondiging workshop Transkribus (Astrid Vergauwe – meemoo)
 • Update krantendigitaliseringsproject (Sophia Rochmes & Rony Vissers)

11.30: Afsluiting

Aanvullende informatie 

De Collegagroep Digitalisering van Periodieken wordt georganiseerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, meemoo en FARO. In deze collegagroep komen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Details
Datum 
16-02-2021
Praktisch

Locatie 

Online. Deelnemers krijgen een link toegestuurd om deel te nemen aan een Google Meet vergadering.

Tijd 

10u - 11u30

Inschrijven 

Deelname is gratis, maar we vragen om op voorhand in te schrijven via dit formulier.

 • Agendabericht
 • |
 • 19-01-2021
 • |
 • Sophia Rochmes (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)