Vijfde bijeenkomst collegagroep Behoud en Beheer

Bibliotheek van DIVA

Op 26 oktober organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO de vijfde bijeenkomst van de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’.

Omdat we elkaar zo lang niet gezien hebben reserveren we voldoende ruimte in het programma om te netwerken en bij te praten. We organiseren een speeddating waarop de collega's elkaar beter kunnen leren kennen en nemen onze tijd voor de lunch. In de voormiddag geven we jullie bovendien de bevindingen mee van het proefproject naar de identificatie van insecten met A.I. apps en vernemen jullie hoe je je depot op orde kan brengen met de RE-ORG methode, aan de hand van het praktijkvoorbeeld van FoMu. In de namiddag delen het SA Leuven en de Maurits Sabbebibliotheek hoe ze omgaan met nieuw binnengekomen collecties, die soms wel, en soms niet, een welkom geschenk zijn.

Als afsluiter neemt An Labis, bibliothecaris van DIVA, jullie mee voor een kijkje achter de schermen en een bezoek aan het magazijn en de collectie van DIVA. Om praktische redenen delen we hiervoor de groep in twee. Terwijl de ene groep het depot induikt, krijgt de andere groep de kans om de behoud-en-beheermodule van de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken mee vorm te geven, en daarna wisselen we uiteraard om.

Meer informatie over de collegagroep vind je in de activiteitenfiche.

(onder voorbehoud van wijzigingen)

10.00 uur            Onthaal met koffie

10.30 uur            Verwelkoming

10.35 uur            Voorstelling resultaten proefproject insecten

Tine Wouters

10.55 uur            Hoe breng ik mijn depot op orde met de RE-ORG methode? De

case van het FotoMuseum

Sofie Meuwes

11.20 uur            Kennismaking met de collega's

------------------

12.30 uur            Lunchpauze

------------------

13.30 uur            Stof voor opportuniteiten

Elke Abbeloos, Stadsarchief Leuven

14.00 uur            Schenkingen- en depotbeleid Maurits Sabbebibliotheek

Ward De Pril/Veronique Verspeurt, Maurits Sabbebibliotheek

14.30 uur            Indeling in twee groepen, die halfweg wisselen

- Geleid bezoek aan het depot en de collectie van DIVA (30 min)

- Input Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken (30 min)

15.30 uur            Einde

26-10-2021
Praktisch

In de collegagroep wisselen collega's uit erfgoedbibliotheken, archieven en documentatiecentra tips en tricks uit rond het behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed.

DIVA te Antwerpen - meer over bereikbaarheid

10.30-15.30

(onthaal met koffie vanaf 10.00)

Gratis, enkel actieve deelname is gevraagd

Max. aantal deelnemers

Uiterste inschrijfdatum

18 oktober 2021

Schrijf je hier in.

We voorzien drank bij het onthaal en de middagpauze, lunch breng je zelf mee.

• 20-09-2021
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)