Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken 2021

Pratende mensen in een inkomhal van een instelling

De Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de VVBAD ontvangen je graag op vrijdag 19 november 2021 op het negende Overlegplatform voor erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Het Overlegplatform is het forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor medewerkers van erfgoedbibliotheken.

Praktisch

Het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken vindt deze keer plaats in Leuven, bij KADOC. Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving. We starten om 10u00. In de voor- en namiddag staan verschillende presentaties en brainstormsessies op het programma.

Over de middag kan je zoals gebruikelijk kennis maken met de erfgoedwerking van de gastinstelling. Tot slot is iedereen om 16.00 van harte welkom op de receptie, aangeboden door het KADOC.

Op het programma

In de voormiddag delen collega's hun kennis en ervaring rond het werken met vrijwilligers, stagiairs en sociale tewerkstelling, in gewone en coronatijden.

De namiddag staat in het teken van de toekomst van de Vlaamse E/erfgoedbibliotheken. Eerst stellen we kort enkele van onze recente projecten voor. Daarna horen we graag van jullie wat in de komende jaren belangrijke thema’s zijn voor de sector en wat de dienstverlenende rol van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken daarbij kan zijn?

vanaf 9u30 Onthaal met koffie

voormiddag

10u00-10u10

Verwelkoming door Mel Collier, voorzitter Vlaamse Erfgoedbibliotheken, en Kim Christiaens, directeur van KADOC

10u10-10u35

Van korte of lange duur. Vrijwilligerswerking van KADOC

Katrien Weyns (KADOC)

10u35-11u00

De Bib-Bende en de Boekenclub: de vrijwilligerswerking voor gebonden werken op papier in M Leuven

Anne Liefsoens, David Somers, Zanne Ringoot en Joost Tresignie (Museum M)

11u00-11u30 Koffie
11u30-11u55

De win-win van de beroepinlevingsstage

David Coppoolse, Laurent Breeus-Loos (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)

11u55-12u30

Ervaring met werkervaring. Een succesverhaal

Alexandra Noël (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

over de middag

12u30-14u00 Lunch
13u00-14u00 Rondleiding in het KADOC (in groepen)
namiddag
14u00-14u30

Tot uw dienst

Korte voorstelling van het VEB-team en Jelena Dobbels, adviseur archieven en erfgoedbibliotheken bij FARO

14u30-14u45

Naar een nieuw beleidsplan voor de VEB

Toelichting aanpak beleidsplan en namiddagsessies

14u45-16u00

Brainstormsessies

We gaan samen aan de slag rond deze vragen:

• Wat zijn de grootste noden van de erfgoedbibliotheken in de komende vijf jaar?
  • Welke trends zullen de sector van het bibliothecair erfgoed en de samenleving de komende vijf jaar volgens jou grondig veranderen?
  • Hoe kan de Vlaamse Erfgoedbibliotheken hierop inspelen door de dienstverlening en werkwijze te verbeteren?
16u00-17u00 Receptie

Corona

Gezien de stijgende coronacijfers nemen we de nodige maatregelen om jouw gezondheid en die van je collega's te beschermen. Daarom vragen we je om bij aankomst een Covid Safe Ticket te tonen, samen met je identiteitskaart. Zonder kan je helaas niet deelnemen. We vragen je ook om een mondmasker te dragen. Afhankelijk van de activiteiten van de dag en de inrichting van de ruimtes proberen we ook momenten te creëren waarop dat niet nodig is. We volgen de ontwikkelingen nauw op en informeren je zo nodig verder op voorhand of op de dag zelf.

19-11-2021
Praktisch
Locatie

Zaal Couvreur in leercentrum Agora te Leuven (ingang via inkomhal 00.E96 in de A. Vesaliusstraat) - raadpleeg de gebouwinfo of de routebeschrijving vanaf het station (ca. 16 minuten stappen)

10.00-17.00

Max. aantal deelnemers

Inschrijven is alleen nog telefonisch mogelijk via 0497 46 12 06

Opmerkingen

Je kan de presentaties die op het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken werden gegeven raadplegen via onze Slideshare.

Banner Overlegplatform Erfgodbiblotheken op 19 november te KADOC, Leuven

• 30-09-2021
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)