Kick-off Collegagroep Oude Drukken op 6 april

Oude, kostbare of fragiele werken worden geraadpleegd op een speciaal kussen

Op woensdag 6 april organiseert de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken de eerste bijeenkomst van de collegagroep ‘Oude Drukken’. Met de collegagroep willen we professionals uit de brede erfgoedsector verbinden en de uitwisseling van praktijkgerichte informatie en kennis over boeken gedrukt voor 1801 faciliteren. Tijdens de samenkomst bepalen we eerst in onderling overleg welke vragen en thema's op de volgende bijeenkomsten aan bod zullen komen. Hierna worden drie projecten voorgesteld, waarin oude drukken een prominente rol spelen.

Voorkennis of veel ervaring met oude drukken is zeker niet vereist. In een collegagroep kunnen collega's met expertise juist hun minder ervaren collega's ondersteunen. De enige voorwaarde is de bereidheid om bij te leren, je eigen ervaringen te delen en actief deel te nemen.

12.50-13.00u: Ontvangst in de Nottebohmzaal

13.00-14.00u Tafelronde, kennismaking en brainstorm over ieders verwachtingen omtrent de inhoud en de organisatie van de collegagroep

14.00-14.20u Voorstelling van het collectieregistratieproject IMPRESSVM door Zanna Van Loon (vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken)

14.20-14.50u Koffiepauze

14.50-15.15u Presentatie van het Typografische Ornamentenrepertorium van Antwerpse Drukkers 1541-1600 (TORAD) door Kristof Selleslach (Museum Plantin-Moretus)

15.15-15.40u Presentatie van het digitaliseringsproject van Google Books in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience door Steven Van Impe  (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

15.40-16.30u Optionele rondleiding achter de schermen in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

06-04-2022

Collegagroep voor iedereen met vragen, ervaring of tips rond oude drukken

Locatie

Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2018 Antwerpen

13.00-16.30

Uiterste inschrijfdatum

1 april 2022

Inschrijven

Wie graag deelneemt aan deze eerste bijeenkomst, kan zich via dit formulier aanmelden. Deelname is gratis.

• 04-03-2022
  • Zanna Van Loon (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)