Lezingenreeks Incunabula: Anna Dlabacova over getijdenboeken tijdens de komst van de drukpers

Gedrukte tekst, met de hand zijn initiaal en randversiering toegevoegd

Op 22 maart 2023 vertelt Anna Dlabacova (Universiteit Leiden) over de eerste Nederlandstalige gedrukte getijdenboeken en hoe drukkers als nieuwe actoren de markt voor deze populaire boeken betraden. De lezing gaat door in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Schrijf je hier in voor deze lezing.

Met de Miraeus Lectures verzorgt de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis met de steun van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen een boekhistorische lezingenreeks die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatst. Dit jaar werkt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken met hen samen voor een mini-reeks rond het thema incunabelen.

Met het project IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst brengt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken de Vlaamse incunabelen in kaart en beschrijft ze uitgebreid in STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek. Incunabelen of wiegendrukken zijn de oudste gedrukte werken, geproduceerd vóór 1501. Deze fascinerende objecten belichamen de prille ontwikkeling van het gedrukte boek, met onder meer het ontstaan van de titelpagina. Reden genoeg dus om ze nog eens onder de loep te nemen met een lezingenreeks.

Het project verkreeg een projectsubsidie voor inhaalbeweging digitale collectieregistratie van de Vlaamse overheid en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Logo Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Details
Datum 
22-03-2023
Praktisch
Locatie 

Nottebohmzaal
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Tijd 

18u30

Prijs 

Gratis

Inschrijven 

Je kan je via dit formulier inschrijven.

  • Agendabericht
  • |
  • 17-03-2023
  • |
  • Heleen Wyffels (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)