Lezingenreeks Incunabula: Holly James-Maddocks over kleurrijke wiegendrukken uit Engeland

Gehistorieerde initiaal met een persoon die kleuren in potjes mengt

Op 10 mei 2023 komt Holly James-Maddocks, Lecturer in Medieval Literature and Palaeography aan de University of York, naar de Universiteitsbibliotheek van Leuven om te spreken over haar onderzoek naar de netwerken achter verluchte incunabelen. Een must voor iedereen die van kleur houdt! De lezing is in het Engels. Schrijf je hier in.

Until recently there was very little evidence for the illumination of printed books in late medieval England. The advent in copy-specific cataloguing of incunabula in UK collections is providing an opportunity to identify illuminated copies much more readily than before. This lecture aims to explore a number of questions in light of the emerging data: What kinds of printed texts received illumination in England? Where did these books come from? Who are the candidates for organising the addition of decoration? How widespread a phenomenon was it for ‘manuscript’ illuminators to diversify their trade during the incunabular period? This lecture will present some of the close-knit networks of scribes, printers, decorators, binders and booksellers to emerge from this research.

Over de Miraeus Lectures 

Met de Miraeus Lectures verzorgt de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis met de steun van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen een boekhistorische lezingenreeks die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatst. Dit jaar brengt de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis samen met het project IMPRESSVM van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken een mini-reeks rond het thema incunabelen.

Over IMPRESSVM

IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst brengt de Vlaamse incunabelen in kaart en beschrijft ze uitgebreid in STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek. Incunabelen of wiegendrukken zijn de oudste gedrukte werken, geproduceerd vóór 1501. Deze fascinerende objecten belichamen de prille ontwikkeling van het gedrukte boek, met onder meer het ontstaan van de titelpagina. Reden genoeg dus om ze eens onder de loep te nemen in een lezingenreeks.

Het project IMPRESSVM verkreeg een projectsubsidie voor inhaalbeweging digitale collectieregistratie van de Vlaamse overheid en wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Logo Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Details
Datum 
10-05-2023
Praktisch
Locatie 

Artes Universiteitsbibliotheek
Mgr. Ladeuzeplein 21
B-3000 Leuven

Tijd 

19u30

Prijs 

Gratis

Inschrijven 

Schrijf je in via deze link.

  • Agendabericht
  • |
  • 30-03-2023
  • |
  • Heleen Wyffels (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)