State of the Art Crime: studiedag GRACE belicht kunstcriminaliteit

detail foto handschrift

In maart 2022 werd in het Gentse Museum voor Schone Kunsten het netwerk GRACE boven de doopvont gehouden. GRACE staat voor Ghent Research institute for Art and cultural heritage Crime and law Enforcement.

GRACE bundelt de krachten tegen kunstcriminaliteit en brengt de betrokken actoren samen. Door op een interdisciplinaire manier samen te werken kunnen er immers veel snellere en efficiëntere oplossingen uit de bus komen.

Op 11 december organiseert GRACE zijn tweede studiedag in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Op het programma: een brede waaier aan thema's uit de kunstcriminaliteit.

• In de voormiddag hoor je van een speurder hoe gestolen cultureel erfgoed wordt opgespoord, en verneemt u meer over fraude en witwassen, kunstvervalsing, insiderdiefstal en de rol van Europol in de strijd tegen kunstcriminaliteit.
  • In de namiddag heb je de keuze uit drie panelgesprekken over internationale samenwerking in de bestrijding van erfgoedcriminaliteit; preventie tegen insider threats en plundering, herkomstonderzoek en restitutieuitgebreid aan bod.

Schrijf je in via deze link. De plaatsen zijn beperkt! Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het themanummer Kunstcriminaliteit in de reeks Cahiers Politiestudies, dat begin december wordt gepubliceerd.

09.00u – 9.20u: Onthaal

09.20u – 9.30u: Welkomstwoord; Prof. dr. Manfred Sellink (directeur Museum voor Schone Kunsten Gent)

09.30u – 10.00u: Private opsporing van gestolen cultureel erfgoed; Arthur Brand (Artiaz)

10.00u – 10.30u: Fraude en witwassen in de kunst- en antieksector; Michiel Vervloet (Algemene Directie Economische Inspectie, Cel Witwaspreventie)