Vierdaagse workshop: Geschiedenis en registratie van oude drukken met de STCV-methode

Medewerker bladert door een oude druk op een kussen, omringd door boeken

Bevat jouw collectie boeken gedrukt vóór 1801? Doe je onderzoek naar boekdrukkunst vóór 1801? Wil je meer te weten komen over dit erfgoed, kennismaken met de materialiteit van oude drukken en leren hoe je dit soort collecties op een goede manier kan registreren? 

De Vlaamse Erfgoedbibliotheken organiseert van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juni voor de zesde maal een vierdaagse STCV-workshop, dit keer aan de KU Leuven. Vier dagen lang  kan je kennismaken met de theorie én de praktijk van de methode die het project STCV. Bibliografie van het handgedrukte boek gebruikt bij de gedetailleerde bibliografische beschrijving ervan in de STCV-databank.

Wat gaan we doen?

De workshop focust op de STCV-methode en plaatst deze in een bredere boekhistorische context. Daarbij stellen we ons steeds de vraag hoe de kenmerken van een oude druk tot stand kwamen en hoe ze op een consequente manier vertaald kunnen worden in een bibliografische beschrijving.

Enkele vragen waar we mee aan de slag gaan: Uit welke bouwstenen werd het boekblok opgebouwd en hoe kunnen we dit weergeven in een beknopte formule? Waar vinden we sporen van de drukker en uitgever? Hoe kunnen we op een betrouwbare manier een onderscheid maken tussen verschillende edities van een boek? Hoe interpreteer en beschrijf je verschillen tussen exemplaren?

Het programma van de workshop bestaat uit een combinatie van theoretische sessies en praktische oefeningen. We verkennen de specifieke STCV-aanpak en oefenen met oude drukken in de hand. Zo werkt elke deelnemer in de loop van de week een aantal bibliografische beschrijvingen uit volgens de STCV-methode. Zo leer je hoe je de STCV-databank en de STCV-methode kan gebruiken bij hun eigen werk of onderzoek.

Voor wie en door wie?

De STCV-workshop richt zich tot iedereen die zich bezighoudt met de ontsluiting van oude drukken én tot iedereen die interesse heeft voor vroegmoderne boeken en graag meer wil leren over de methodes om ze op een correcte manier te beschrijven.: catalografen, boekhistorici, onderzoekers en bibliofielen zijn welkom voor een week intensief contact met oude drukken. 

De STCV-workshop is tevens de eerste stap in de opleiding van nieuwe STCV-catalografen die in het kader van samenwerkingsprojecten tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en collectiebeherende instellingen de oude drukken uit hun collectie in de STCV-databank zullen ontsluiten.

Voor de begeleiding staan drie docenten voor je klaar met veel STCV-ervaring: Joran Proot (Cultura Fonds), Steven Van Impe (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) en Heleen Wyffels (Vlaamse Erfgoedbibliotheken).

Meer weten?

Voor meer informatie over de workshop kan je contact opnemen met de projectleider oude drukken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, Heleen Wyffels.

Details
Datum 
11-06-2024 - 14-06-2024
Praktisch
Locatie 

Universiteitsbibliotheek

Mgr. Ladeuzeplein 21

B-3000 Leuven

Tijd 

De workshop gaat door van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juni 2024. 

Het programma start om 09u30 en eindigt ca. 17u00.

Prijs 

€ 250 (lesmateriaal, koffie en lunch inbegrepen)

Max. aantal deelnemers 

Om een optimale begeleiding te garanderen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 15. Je wacht dus best niet te lang om jouw inschrijving te bevestigen.

Uiterste inschrijfdatum 

31 mei 2024

Inschrijven 

Je kan je hier inschrijven.

  • Agendabericht
  • |
  • 21-03-2024
  • |
  • Heleen Wyffels (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)