Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet. Lief en leed in Brusselse liederen uit de 17de eeuw

TitelIk ben getrouwd met een kwaaie Griet. Lief en leed in Brusselse liederen uit de 17de eeuw
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2011
AuteursDe Wilde, Maartje
Aantal pagina's84
UitgeverDavidsfonds Uitgeverij
ISBN978 90 5826 809 9
Samenvatting

In de zeventiende eeuw konden mensen op tal van plekken in de stad liedjes zingen en horen. Buiten op straat of op de markt, waar zingende marskramers hun waren probeerden te verkopen, op het werk, op een dronkemansuitstapje naar de kroeg, of gewoon gezellig thuis, samen met het gezin of onder vrienden. Dat was in het muzikale Brussel uit die tijd niet anders.
Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet. Lief en leed in Brusselse liederen uit de 17de eeuw brengt het omvangrijke en diverse repertoire van gezangen uit die periode opnieuw onder de aandacht en laat de lezer kennismaken met een selectie uit de oude Brusselse liederenschat. Liedjes die rechtstreeks of onrechtstreeks over Brussel gaan, die de Brusselse couleur locale uit die tijd uitstralen, heiligenliederen, amoureuze liederen, feestliederen… ze komen hier allemaal aan bod.
Alle liederen zijn voorzien van een inhoudelijke toelichting door Maartje De Wilde (Universiteit Antwerpen), samen met de originele tekst en een vertaling in modern Nederlands. Tegelijk wordt dieper ingegaan op bepaalde thema’s en volgt er informatie over de literair- en cultuurhistorische achtergrond waarbinnen deze liederen ontstonden en vervolledigen enkele contemporaine illustraties het plaatje. Zo komt het Nederlandstalige muziekleven uit het 17de- eeuwse Brussel opnieuw tot leven!
Bij het boek horen twee CD’s. Op de eerste CD worden de liedjes, vermengd met enkele instrumentale stukken uit die tijd, uitgevoerd door Ensemble Cannamella onder leiding van Aline Hopchet. Op de tweede CD geven hedendaagse Brusselse muzikanten van De Fanfaar en Emballage Kado hun interpretatie van de teksten van toen, onder coördinatie van Brosella.

Citekey1823
  • Documentatie
  • |
  • 10-05-2011