Klik naar het verleden. Een onderzoek naar gebruikers van digitaal erfgoed: hun profielen en zoekstrategieën

TitelKlik naar het verleden. Een onderzoek naar gebruikers van digitaal erfgoed: hun profielen en zoekstrategieën
PublicatietypeBoek
Publicatiejaar2006
AuteursWubs, Henrieke, and Frank Huysmans
ReekstitelWerkdocument
Volume127
Aantal pagina's108
UitgeverSociaal en Cultureel Planbureau
PlaatsDen Haag
ISSN9037702791
Samenvatting

De toegankelijkheid van museumcollecties, archeologische vondsten, monumenten en archieven is in de afgelopen jaren enorm vergroot door de ontsluiting van historisch waardevolle documenten en afbeeldingen van museale objecten op het internet. Voor iedereen die over een internetaansluiting beschikt, is het mogelijk geworden om 24 uur per dag informatie over het culturele erfgoed te bekijken.
Gaandeweg het digitaliseringsproces werd in de erfgoedsector de vraag steeds prangender voor wie dit alles nu precies bedoeld is: wie zijn de liefhebbers van digitaal erfgoed? Hoe en waarvoor precies gebruiken zij het internet? Hoe kan het digitale erfgoedaanbod in hun ogen nog worden verbeterd?

Die vragen staan centraal in deze studie. Binnen het digitaal-erfgoedpubliek worden vijf typen gebruikers onderscheiden: de zogenoemde allrounders, kunstminnaars, verenigingsleden, verzamelaars en snuffelaars. In focusgroepen is onderzocht welke doelen deze gebruikersgroepen voor ogen hebben en welke zoekstrategieën zij hanteren.

Bezoekers van digitaal erfgoed blijken mensen die ook fysieke bezoeken aan erfgoedinstellingen brengen. De voordelen van het gebruik van internet zijn het gemak waarmee vanuit huis informatie gezocht kan worden en het kunnen voorbereiden van een fysiek bezoek. Verder biedt het internet een manier om zich snel te oriënteren: bij welke instellingen bevindt zich de informatie die ik nodig heb? Gebruikers hebben echter wel enige twijfels bij de betrouwbaarheid en diepgang van digitaal aangeboden informatie. Ook het gebrek aan overzicht over het totale aanbod wordt soms als problematisch ervaren.

URLhttp://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2006/Klik_naar_het_verleden
Citekey2186
  • Documentatie
  • |
  • 21-12-2011