Erfgoedbibliotheken in actie. Naar een nieuw beleid voor Vlaamse erfgoedbibliotheken

TitelErfgoedbibliotheken in actie. Naar een nieuw beleid voor Vlaamse erfgoedbibliotheken
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar2013
AuteursWuyts, Eva
Tijdschriftfaro | Tijdschrift over cultureel erfgoed
Volume6
Editie1
Pagina's20-25
Publicatiedatum03/2013
Samenvatting

Ruim 170 grote en kleine erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel bewaren ons intellectueel patrimonium, dat is opgeslagen in authentieke teksten, beelden en geluiden uit het verleden. Ondanks de belangrijke rol die bewaarbibliotheken spelen voor ons collectief geheugen bevindt hun erfgoedwerking zich nog te vaak in de marge, zowel van de erfgoedsector als van de instellingen waartoe ze behoren. Uit het recente onderzoeksrapport 'De wet van de remmende achterstand' (het vijfde rapport in amper twintig jaar) blijkt dat collectiebeheer voor veel erfgoedbibliotheken nog altijd dweilen met de kraan open is.

Het is onwaarschijnlijk dat de Vlaamse erfgoedbibliotheken hun achterstanden op eigen kracht kunnen wegwerken. Daarom ging de Vlaamse Erfgoedbibliotheek op zoek naar hefbomen die erfgoedbibliotheken de boost kunnen geven die ze nodig hebben. Dat traject eindigde in twee documenten: het 'Beleidsplan 2013-2017' van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de strategische beleidsnota 'Erfgoedbibliotheken in actie'.

Ondanks de zeer positieve beoordeling werd het beleidsplan ruim onvoldoende betoelaagd, waardoor het ontplooien van nieuwe initiatieven voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek quasi onmogelijk wordt. Er wordt daarom gefocust op het in stand houden en aanvullen van de databanken van de vzw en het uitbouwen van collegagroepen voor expertisedeling.

'Erfgoedbibliotheken in actie' doet aanbevelingen voor een tegen 2020 te ontwikkelen overheidsbeleid dat de sector een toekomstperspectief en middelen moet bieden. Dit voorstel ligt nog ter tafel.

URLhttp://issuu.com/faronet/docs/maart_2013/1
Citekey2790
  • Documentatie
  • |
  • 26-03-2013