Deponering van digitale publicaties uit Vlaanderen. [Deel 1:] Een haalbaarheidsonderzoek door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in opdracht van de Vlaamse overheid

TitelDeponering van digitale publicaties uit Vlaanderen. [Deel 1:] Een haalbaarheidsonderzoek door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in opdracht van de Vlaamse overheid
PublicatietypeRapport
Publicatiejaar2015
AuteursCapiau, Sam
Pagina's104
Publicatiedatum11-2015
InstituutVlaamse Erfgoedbibliotheek
PlaatsAntwerpen
DepotnummerD/2015/12377/4
SamenvattingDe Vlaamse overheid is sterk begaan met de duurzame zorg voor het gepubliceerde culturele erfgoed dat deze regio rijk is. Nu steeds meer publicaties (alleen nog) digitaal verschijnen, dreigt een 'digitaal zwart gat’ in ons collectief geheugen te ontstaan.

Een deponeringskader dat ervoor zorgt dat digitale publicaties aan de bron en kort na publicatie verzameld worden, is hiervoor een oplossing. Daarom schreef het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM) van de Vlaamse overheid eind 2013 een opdracht uit voor een verkennend onderzoek dat de haalbaarheid van een deponeringskader voor digitale publicaties uit Vlaanderen in kaart brengt.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd geselecteerd om het onderzoek uit te voeren. Ze werd hierin begeleid door een stuurgroep met vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid, de erfgoed- en bibliotheeksector en het boekenvak.

Het onderzoek bestond uit vier fases:
- Literatuuronderzoek en analyse van buitenlandse praktijkgevallen
- Schriftelijke bevraging van Vlaamse stakeholders
- Aftoetsen van mogelijke oplossingen in Vlaanderen, in twee focusgroepen met Vlaamse stakeholders
- Opmaak van een sterkte-zwakteanalyse en beleidsaanbevelingen
Citekey3510
  • Documentatie
  • |
  • 23-11-2015