Handreiking Diefstal in archieven

TitelHandreiking Diefstal in archieven
PublicatietypeBrochure
UitgeverRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
PlaatsNederland
Publicatiejaar2015
TaalNederlands
Samenvatting

Deze brochure geeft praktische informatie over het voorkomen van diefstal uit archieven en hoe te handelen als er toch documenten worden ontvreemd. Het behoud van archieven en collecties is een primair belang voor elke archiefinstelling. Belangrijke bedreigingen daarbij zijn diefstal en verduistering. Hoe dit te voorkomen? En wat te doen wanneer het toch gebeurt? Deze brochure biedt algemene aanwijzingen voor veiligheidszorg en veiligheidsbeleid, een checklist gericht op preventie en een draaiboek bij diefstal en verduistering.
Illegale handel

Er gaat veel geld om in de illegale handel van cultureel erfgoed. Ook bijzondere geschriften, foto’s, prenten en kaarten uit archieven en bibliotheken kunnen veel waard zijn. Bezoekers verduisteren daarom materiaal, maar ook eigen medewerkers zijn regelmatig daders. Archiefinstellingen kunnen hier met organisatorische maatregelen veel tegen te doen.

Deze handreiking is bedoeld voor openbare archiefdiensten en andere, categoriale, archief beherende instellingen.

URLhttps://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/rijksdienst_voor_het_cultureel_erfgoed_2015_handreiking_diefstal_in_archieven.pdf
  • Documentatie
  • |
  • 16-01-2017