Wegwijs in Vlaamse bibliotheekcollecties

TitelWegwijs in Vlaamse bibliotheekcollecties
PublicatietypeTijdschriftartikel
Publicatiejaar2018
AuteursCoppoolse, David
TijdschriftDe Boekenwereld
Volume34
Editienummer3
Pagina's6-7
Publicatiedatum09-2018
ISBN9789460044090
Samenvatting

In het speciale themanummer van De Boekenwereld over de tiende verjaardag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek wijst stafmedewerker David Coppoolse op het belang van collectiebeschrijvingen.

In de Vlaamse bibliotheekwereld deed de collectiebeschrijving haar intrede in 2006. De voorloper van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek begon toen op een gestandaardiseerde manier informatie te verzamelen over de bewaarcollecties van bibliotheken. Vanaf 2010 werden deze collectiebeschrijvingen verzameld in de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken. Daarin zitten vandaag 177 instellingen die bibliothecair erfgoed beheren, met 291 (deel)collectiebeschrijvingen.

Vandaag zijn de gegevens aan een grondige update toe. Het veranderde discours rond deelcollecties is er nog niet in gereflecteerd: de beschrijvingen blijven vaak hangen op het niveau van de volledige bibliotheekcollectie. Dat is niet fijnmazig genoeg om de sector in staat te stellen het collectiebeleid onderling beter af te stemmen.
Verder zou het mogelijk moeten zijn om naast de deelcollecties ook de zwaartepunten van een bibliotheek te beschrijven, en ontbreekt het in de Collectiewijzer aan een thematische classificatie, aan voldoende kenmerken om op te filteren, en aan gegevens over de waardering van deelcollecties.

Om dat allemaal te ondervangen zijn investeringen nodig: in verbeterde technologie, in verdere bewustwording in de sector over het belang van deelcollectiebeschrijvingen, in onderlinge samenspraak. Allemaal zaken waar de Vlaamse Erfgoedbibliotheken op dit moment werk van maakt. Wordt vervolgd dus, met Collectiewijzer 2.0.

Citekey4277
  • Documentatie
  • |
  • 28-01-2019