Nieuws van de Groote Oorlog

TitelNieuws van de Groote Oorlog
PublicatietypeWebsite
Publicatiejaar2012
Samenvatting

Geïnteresseerd in authentiek bronmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog? Nieuwsgierig naar het dagelijkse leven onder de Duitse bezetter? Op zoek naar sporen van je grootvader aan het front? Dan ben je op Nieuws van de Groote Oorlog op de juiste plek. Hier vind je een unieke digitale collectie persmateriaal die in onze regio verscheen tijdens de oorlogsjaren. Blader waar en wanneer je maar wil doorheen het veelzijdige aanbod aan frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften.

Door de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is er veel belangstelling voor geschreven pers uit de Eerste Wereldoorlog. Maar veel van de papieren exemplaren vertonen na honderd jaar de onvermijdelijke sporen van de tand des tijds, ondanks inspanningen om ze zo goed mogelijk te bewaren.

Met de broze staat van het papier in het achterhoofd, kreeg het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) in 2013 van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en PACKED de vraag om deze oorlogspublicaties te digitaliseren en beschikbaar te maken voor iedereen. Daarvoor sloegen deze vier organisaties de handen in elkaar met dertien Vlaamse erfgoedinstellingen. Het zijn de kranten uit hun collecties die je hier terug vindt: meer dan 270 000 krantenpagina’s, verspreid over maar liefst 52 236 edities van 904 verschillende titels.

URLhttps://nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be/nl
  • Documentatie
  • |
  • 16-01-2020