Abraham
Abraham is een online catalogus van Belgische kranten bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. De databank kan vrij worden geraadpleegd op krantencatalogus.be.
De krantendatabank is genoemd naar de Antwerpse uitgever Abraham Verhoeven (1575-1652). Die gaf in 1605 een van de allereerste kranten ter wereld uit en is een pionier van de dagbladpers.
De krantendatabank werd eerst gerealiseerd in een project dat liep van november 2007 tot december 2010. De nadruk lag op kranten uit de periode 1830-1950. Die zijn, door hun slechte papierkwaliteit, het meest kwetsbaar. In de jaren erna zette de Vlaamse Erfgoedbibliotheken de ontwikkeling van de databank voort.
In 2019-2020 heeft de Vlaamse Erfgoedbibliotheken een nieuw project uitgevoerd om Abraham te versterken. De krantendatabank werd uitgebreid in tijd van 1800 tot 2020. Bovendien is een plan voor grootschalig krantendigitalisering opgesteld in samenwerking met meemoo. De Vlaamse Erfgoedbibliotheken ontving voor het project een subsidie van de Vlaamse overheid.
Abraham in een oogopslag
Abraham brengt ruim 12.500 titels uit de krantencollecties van meer dan 100 instellingen in Vlaanderen en Brussel. Je vindt er gegevens over de krantentitels, de instellingen die ze bezitten en de vorm waarin ze worden bewaard (papier, microvorm of digitaal). Het is mogelijk te zoeken op type krant, ideologische strekking en doelgebied. Bovendien vind je in Abraham links naar 3.500 gedigitaliseerde krantentitels.
Alle gegevens in Abraham zijn open gepubliceerd, wat betekent dat ze vrij hergebruikt mogen worden. Exports van de databank kun je downloaden via data.krantencatalogus.be. Daar vind je ook meer uitleg over de verschillende beschikbare formaten.
Op de onderstaande pagina’s wordt de catalogus verder toegelicht. In de handleiding vind je meer gedetailleerde info over de soort gegevens die worden opgenomen en hun invoer. De uitleg in de handleiding is specifiek bedoeld voor Abraham-catalografen, maar kan ook interessant zijn voor wie als gebruiker of als collectiebeheerder een beter inzicht wil krijgen in de databank en de methode zelf.
We horen graag van jou
Heb je vragen over Abraham of wil je een krantencollectie signaleren? Neem dan gerust contact met ons op.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het project? Volg onze berichten via Facebook, Twitter of Linkedin, of schrijf je in voor onze Abraham 2020 projectupdates.