Project Presse-Papier
Omdat in België nauwelijks 15% van de Belgische kranten was gemicrofilmd of gedigitaliseerd, en vanwege de vrees dat enkele lokale samenwerkingsprojecten nauwelijks afdoende konden zijn om de dreigende teloorgang van de Belgische krantencollecties het hoofd te bieden, lanceerden Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) in de lente van 2003 het ‘Nationaal Project voor de Bewaring van Belgische Kranten’.
Een essentieel onderdeel van Presse-Papier, zoals het project ook werd genoemd, was de uitbouw van een collectieve catalogus van de Belgische krantencollecties in de vorm van een databank.
Twee sporen
De coördinatie van het conserveringsproject werd in 2006 in twee luiken opgesplitst: terwijl KBR en Soma zich bezighielden met de digitalisering van nationale krantentitels en de oorlogspers, diende Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience begin 2007 een projectvoorstel in bij de Vlaamse Gemeenschap voor de ontwikkeling van een online databank van Belgische kranten in Vlaamse instellingen.
De Minister volgde het positieve advies van de Commissie en kende de Consciencebibliotheek een subsidie toe van 50.000 euro. Hiermee werd project Abraham opgestart.