Universiteitsbibliotheek Gent

De BoekentorenDe belangrijkste taak voor de Universiteitsbibliotheek Gent is het ondersteunen van onderzoek en onderwijs. Dat vertaalt zich in vier deelopdrachten. De bibliotheek is de verbindende factor van een netwerk voor alle universitaire bibliotheken. De Boekentoren, van hand van de bekende architect Henry Van de Velde, biedt een inspirerend studielandschap. Het geklasseerde gebouw ondergaat momenteel een ingrijpende restauratie.

Als bewaarbibliotheek is de Universiteitsbibliotheek Gent schatbewaarder van een belangrijke cultureel-erfgoedcollectie. Die gaat terug tot de confiscatie van klooster- en abdijbibliotheken tijdens de Franse revolutie. De rijke collectie is zeer gevarieerd, met de nadruk op religieuze en liturgische titels, humanisme en de reformatie, literatuur, geschiedenis, recht en rechtspraktijk, geneeskunde, botanica, wiskunde en historische kronieken, pamfletten, atlassen, zeldzame veilingscatalogi, brieven, almanakken, kalenders, papyri, handschriften, Gandavensia, grafische materialen, kaarten, architectuur plannen en een uitzonderlijk rijke krantencollectie.

Als digitale bibliotheek biedt de Gentse Universiteitsbibliotheek elektronische toegang tot wetenschappelijke communicatie en een groeiend deel van de cultureel-erfgoedcollectie. Met partner Google Books werden meer dan 200.000 volumes uit de collectie gedigitaliseerd. Daarnaast zijn er kleinere digitaliseringsprojecten die in eigen beheer worden uitgevoerd in een professioneel uitgerust atelier.

Meer informatie

  • Dossierpagina
  • |
  • 24-10-2013