Steun de renovatie van de Bornemse abdijbibliotheek

interieur abdijbibliotheek Bornem

De abdij van Bornem zoekt 3.450 euro om een deel van de prachtige bibliotheekcollectie te kunnen reinigen, zuurvrij te verpakken en veilig en snel te verhuizen omwile van de noodzakelijke restauratie van het bibliotheekinterieur. Via de website van  Boekensteun kan iedereen een kleine of grote bijdrage overmaken.

‘Aan de oever vind ik mijn voedsel.’ Zo kun je het devies van de abdij van Bornem vertalen. Op het wapenschild van de abdij zien we een reiger die zich tegoed doet aan vis uit de nabijgelegen Schelde. Eeuwen lang voelden ook de paters zich thuis langs de rivier. Maar hun boeken in de abdijbibliotheek stellen het intussen niet zo best meer. Tachtig vrijwilligers brengen daar verandering in.

Een prachtige bibliotheek in een te krappe jas

De bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij is een verborgen parel. In het pronkinterieur staan meer dan 35.000 boeken. Je vindt er handschriften en werken uit de vroegste periode van de boekdrukkunst. De bibliotheek is gekend om zijn rijke verzameling over de patroonheilige van de abdij en de Cisterciënzerorde. Ook lokale geschiedenis komt er aan bod. In veel van de boeken vinden we op het ex libris de vissende reiger terug.

In de voorbije decennia barstte de bibliotheek uit haar voegen. Houten lessenaars moesten plaatsmaken voor metalen rekken. Door de slechte staat van het gebouw en het gebrek aan ventilatie kregen schimmel en insecten een kans in de overvolle bibliotheek. Een restauratie is hard nodig om de bewaaromstandigheden van de boeken te verbeteren. En om de collectie weer te laten schitteren in het historische interieur.

Met een warm hart en eigen koekjes

Sinds april vorig jaar zetten meer dan tachtig vrijwilligers zich in voor de restauratie van ‘hun’ abdijbibliotheek. Onder vakkundige begeleiding halen ze de boeken uit de rekken. Ze reinigen en stofzuigen ze. En ze nemen ze op in een inventaris. Daarna pakken ze de boeken voorzichtig in.

De vrijwilligers nemen hun eigen koffiekoekjes mee, want geld is er alleen voor beschermende kleding, werkmaterialen en professionele ondersteuning. Het enthousasme lijdt er niet onder: in acht maanden werden de 26.000 boeken op het gelijkvloers verwerkt. Veel sneller dan gedacht.

Help ons de trap op

De volgende uitdaging is de bovenverdieping. Maar daarvoor schiet het subsidiegeld nét te kort. Er is geen geld voor een verhuislift om de boeken veilig en snel naar beneden te brengen. Er is ook nog nood aan reinigingsmateriaal, zuurvrije verpakking en een klimaatmeter voor de opslagruimte.

Zolang er boeken in de kasten staan, kan de zo noodzakelijke restauratie van de bibliotheekruimte niet beginnen. En zolang de bibliotheek niet is gerestaureerd, kunnen de boeken niet terug op hun plaats. De vrijwilligers staan klaar om de trap op te gaan. Helpt u hen naar boven, en de boeken naar beneden?

Met uw steun wordt de abdijbibliotheek van Bornem weer een plaats waar boeken en mensen zich goed voelen. Geef via www.boekensteun.be/abdijbornem.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 21-03-2014
  • |
  • Susanna De Schepper (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)