Doe inspiratie op voor de kerstvakantie op Flandrica.be

Reclame voor een champagnefonteintje

Kerstvakantie: het is even gedaan met de lessen over de aerdsbeschryving en Françoische t'samensprekinghen. Het Nederduitsch leesboek en de Encyclopédie des enfans blijven een weekje dicht.

Wat te doen met al die vrije tijd? Laat je inspireren door de aanwinsten in de online erfgoedbibliotheek Flandrica.be.

Weg in eigen land

In ons rijke aanbod van Vlaamse optochten en feestelijkheden vind je nu ook een juweelenstoet, la joyeuse & magnifique entrée de Françoys d'Anjou  en de Breidel en De Coninc-feesten.

Ga uitwaaien aan het Belgische strand, naar Bruges of Dixmude et ses environs, met de trein langs de bords de la Meuse of sportiever: op weg met de carte vélocipédique. Shoppen in Brussel kan bij la maison Joseph J. Perry (of heb je al een champagnefonteintje?).

Buitenlandse bezoekers vinden bij ons de weg dankzij Belgium as she is, Belgien: Handbüchlein für Reisende en Voyage dans la ci-devant Belgique. Je hebt vast nog niet alle bezienswaardigheden uit deze reisgidsen gezien.

Een pelgrim gaat natuurlijk het liefst op reyse naer Roome of zelfs op Hiervsalemsche reyse. Maar dichter bij huis kan je ook eens naer Onse L. Vrouwe van Kevelaer en de verschijningen van Onkerzele.

Binnenactiviteiten

Is het geen weer om eropuit te trekken? Kruip in je zetel met een spannend jeugboek over vreemd volk, den boerenkrijg of kleine Hari. Of puzzel je familiegeschiedenis ineen, geïnspireerd door de genealogische verzameling Kerchof. 

Verken de sociale media van vroeger: in een album amicorum lieten zestiende-eeuwse studenten (al dan niet van de alma Brugensis congregatio) berichten voor elkaar achter. Aan het Virorum doctorum zien we dat facebooks al eeuwen populair zijn. Het Liber physiognomiae helpt je om al die gezichten juist te lezen. Misschien ook handig voor profielfoto's van vandaag?

Iets doen met vrienden? Zing het treur-lied van een bedroge maegd, het repertoire van de Conscience-dag, of Limburgsche liederen (al dan niet met heimwee). Of draag een vermaekelyk lof- en hekel-digt voor.

Geen vakantie?

Als je gewoon moet werken is een uitstapje naar Flandrica.be ook gepermitteerd. Voor taalkundigen is er de Woordentas van Gezelle, voor bankiers de Tafelen van interest, voor artsen Tfundament der medicinen ende chyrurgien en het Liber physiognomiae. Edelsmeden bestuderen best eens hunne plichten aengaende de wercken van goudt ende silver.

Boekhistorici mogen even wegdromen bij de bibliothèque chev. Gust. van Havre d'Anvers en gaan dan terug aan de slag met recherches historiques, littéraires et critiques sur l'origine de l'imprimerie. Typografen doen dan weer inspiratie op in de Index sive specimen characterum Christophori Plantini.

Alle aanwinsten

Op Flandrica.be vind je nog veel meer inspirerende 'nieuwe' boeken: in totaal 76. Hier is een lijstje per bibliotheek:

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 14-12-2015
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)