Een nieuwe jas voor STCV, de bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen

Schermafbeelding

Sinds vandaag heeft de Short Title Catalogus Vlaanderen (stcv.be) een nieuwe interface. De retrospectieve bibliografie van Vlaamse oude drukken doorliep in het afgelopen jaar een verbetertraject waarin niet alleen de vorm, maar ook de inhoud en de randinformatie werden verbeterd. In de komende weken zetten we de resultaten voor u op een rijtje.

Waarom een nieuwe online catalogus?

Al vijftien jaar draait de STCV-databank heel betrouwbaar op de Brocade-software van Anet, de automatiseringsdienst van de Universtiteitsbibliotheek Antwerpen. Zeker in de beginperiode werden speciaal voor de STCV heel wat aanpassingen aan de software gedaan. Omgekeerd slopen allerlei algemene verbeteringen via regelmatige upgrades geruisloos de STCV-catalogus binnen. Van stilstand was dus zeker geen sprake.

Anderzijds waren er ook allerlei nieuwe mogelijkheden in de software die we nog niet gebruikten voor de STCV. Er was een groeiend wensenlijstje van catalografen en onderzoekers dat maar niet verwerkt geraakte. En het was gewoonweg tijd om de 'look & feel' van de online catalogus eens grondig te actualiseren.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontwikkelde daarom in eigen beheer een nieuwe interface, met de STCV stuurgroep als klankbord en advies van Anet. Anet zorgde ook voor de nodige aanpassingen aan de configuratie van de databank.

Wat is er nieuw in de vernieuwde STCV-catalogus?

De beste manier om dat te ontdekken is natuurlijk: de catalogus gebruiken. Maar voordat u tussen de oude drukken verdwaalt, noemen we toch even de belangrijkste aanpassingen:

 • De typografie en de paginalay-out zijn volledig herdacht met het oog op een betere leesbaarheid.
 • Er zijn nieuwe menu's die het mogelijk maken om vlot de belangrijkste (zoek)mogelijkheden van de database te gebruiken of achtergrondinformatie op te vragen.
 • De terminologie van knoppen, menu's, labels en opties is geactualiseerd en begrijpelijker gemaakt voor niet-bibliothecarissen.
 • De homepage bevat een nieuwe zoekoptie, waarbij u door verschillende indexen tegelijk kan zoeken. Zoekt u bijvoorbeeld op 'Verdussen', dan vindt u boeken gedrukt door een Verdussen, geschreven door een Verdussen of met 'Verdussen' in de titel.
 • Het scherm 'geavanceerd zoeken' is grondig herzien en uitgebreid met extra filtermogelijkheden.
 • 'Zoeken via index' maakt het mogelijk om de indexen op de database te doorbladeren, te beginnen bij een specifieke lettercombinatie. (Deze optie is ongeveer hetzelfde als 'eenvoudig zoeken' in de oude catalogus.)
 • Catalografen zoeken in de STCV graag en veel op recordnummer. Deze optie kreeg daarom een eigen scherm dat vanaf elke pagina kan worden opgeroepen.
 • Zoekresultaten verschijnen nu met honderd tegelijk en er is veel meer informatie per item te zien. Zo hoeft u minder pagina's te openen om te vinden wat u zoekt.
 • De structuur van de titelbeschrijvingen is logischer gemaakt en opgedeeld in zes vaste secties.
 • En tenslotte is de catalogus weer rechtstreeks bereikbaar via www.stcv.be.

De volledige lijst van veranderingen is behoorlijk lang. Naast de vernieuwingen aan de interface hebben we ook uitbreidingen aan het datamodel en aan de randinformatie gedaan. Daarover vertellen we u graag meer in volgende berichten.

Laat ons iets weten

Bent u blij met de nieuwe STCV-catalogus? Mist u een mogelijkheid? Foutje gevonden? Of heeft u een aanvulling?

Vanaf nu kan u dat heel gemakkelijk aan ons laten weten via de feedbackknop op elke pagina van de online catalogus. We horen graag van u.

Over STCV - Bibliografie van het handgedrukte boek

Logo STCVDe Short Title Catalogus Vlaanderen (stcv.be) is een paradepaardje van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Sinds 2009 zetten we dit ambitieuze project voor het in kaart brengen van de Vlaamse boekproductie voort binnen onze vaste werking. Maar het STCV-project ging al van start in 2000.

In zestien jaar tijd groeide de databank aan tot 23.000 zeer grondige en nauwkeurige titelbeschrijvingen. Daarbij gingen 42.000 exemplaren letterlijk door de handen van de catalografen, want STCV-beschrijvingen worden alleen gemaakt op basis van 'het echte boek'. Zo maken we langzaam maar zeker een reconstructie van wat er tot 1801 in Vlaanderen gedrukt is, aan de hand van exemplaren die bewaard zijn gebleven in de erfgoedbibliotheken die participeren in het project.

Zo'n belangrijke wetenschappelijke bron verdient het om aangenaam bruikbaar te zijn, en gekend bij onderzoekers en bibliothecarissen. Daarom hebben we in het afgelopen jaar extra aandacht besteed aan het verbeteren van de databank, de nieuwe online catalogus, en bijkomende hulpmiddelen en documentatie. We brengen die voor het voetlicht in een reeks berichten op onze website.

De berichten in deze serie

 1. Een nieuwe jas voor STCV
 2. STCV: Al zestien jaar een vliegende schildpad
 3. STCV goes (even more) digital: links naar online exemplaren en catalogi
 4. STCV-manual: uitgebreide handleiding catalografie oude drukken
 • Nieuwsbericht
 • |
 • 01-06-2016
 • |
 • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)