Postertentoonstelling 'The Bible of Anjou and Early Modern Bibles'

De imposante openingsminiatuur van de bijbel, met centraal Robrecht I van Anjou

Naar aanleiding van de jaarlijkse conferentie van de European Association of Biblical Studies 2016 in Leuven loopt tijdens de maand juli de postertentoonstelling 'The Bible of Anjou and Early Modern Bibles' in de hal van de Maurits Sabbebibliotheek KU Leuven.

Aan de hand van infopanelen kan de bezoeker kennis maken met de geschiedenis en de restauratie van de Bijbel van Anjou en de cultureel-historische context waarin deze is ontstaan. De tentoonstelling leidt de bezoeker daarnaast langs enkele unieke 15de- en 16de-eeuwse oude Leuvense bijbels die in de Maurits Sabbebibliotheek worden bewaard.

De Bijbel van Anjou

De Bijbel van Anjou is een subliem verlucht manuscript dat is ontstaan aan het koninklijk hof van Robert I van Napels in de turbulente 14de eeuw. Koning Robert liet de bijbel maken voor zijn kleindochter en officiële erfgename Joanna ter gelegenheid van haar huwelijk met Andreas van Hongarije. Het handschrift vormt een waardevolle getuige inzake de toenmalige verhouding tussen de geestelijke en de wereldlijke macht en geeft een kroniek van de Anjou-dynastie. Daarnaast is het rijkelijk versierd met Bijbelse miniaturen.

Na een uitstap in het kader van een grootschalig restauratie- en digitaliseringsproject, wordt het handschrift sinds 2012 opnieuw bewaard in de Preciosa van de Maurits Sabbebibliotheek. U kan digitaal door de Anjoubijbel bladeren o.a. via Flandrica.be.

Details
Date 
15-07-2016 - 31-07-2016
Practical
Location 

KU Leuven - Maurits Sabbebibliotheek, Ch. Deberiotstraat 26, 3000 Leuven

Time 

De tentoonstelling is vrij te bezichtigen op weekdagen van 9u tot 18u en op zaterdag van 9u tot 13u en dit tot en met 31 juli 2016.

  • Agendabericht
  • |
  • 18-07-2016
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)