Tentoonstelling: Indonesian Comics 1929 – 2017

Scan van coverbeeld van Indonesisch stripverhaal Wajang Purwa nr. 19

Het moderne stripverhaal in Indonesië ontstond omstreeks 1929 (technisch gesproken was "Indonesië" toen nog geen realiteit). Sin Po publiceerde zijn beeldverhalen met ingelaste tekst en die leidden naar de vertaling van buitenlandse strips. Op dat ogenblik publiceerde het magazine met Chinese oorsprong advertenties die gebruik maakten van één paneel met het verbale verhaal buiten het paneel zonder het gebruik van tekstballonnen.

Het bereikte een lezerspubliek met een zekere culturele bagage: mensen in Java en Bali waren gewend aan traditionele visuele verhalen zoals de relieken in de tempels van Borobudur of van Prasi Lontar in Bali. Maar het eerste echt Indonesische stripverhaal werd geboren toen Sin Po 'Put On' publiceerde, een grappig beeldverhaal gecreëerd door Kho Wang Gie.

De hoofdpersonages waren Chinese stedelingen die hun dagelijks leventje leidden in een nieuwe stadsuitbreiding van Batavia (of Jakarta). De karakters en hun verhalen waren spitsvondig, gemakkelijk en wereldomvattend. De verscheidenheid van het dagelijkse Indonesisch leven kwam duidelijk naar voor in de series. Diversiteit en culturele mengvormen zijn nadien altijd aanwezig doorheen de ganse geschiedenis van Indonesische stripverhalen.

Zo kan men de komst van de Wayang stripverhalen vanaf 1950 zien als een mengvorm van Hindu Mythologieën, traditionele Javaanse cultuur en islamitische waarden tegen een moderne visuele achtergrond. De Silat stripverhalen domineerden de lokale beeldverhaalindustrie in de jaren zeventig en hadden de diversiteit van Silat uit Batavia, Sumatera, Celebes, Java en zelfs Papua.

Lokale folklore over het ontstaan van plaatsen of bovennatuurlijke verhalen, een verscheidenheid aan natuurlijke settings en het lokaliseren van mythen en bepaalde humoristische typen maakten deel uit van de rijke verbeelding doorheen het Indonesische stripverhaal sinds zijn ontstaan in 1929 tot en met nu. Je kunt een glimp opvangen van deze verkenning in meer dan 100 Indonesische stripverhalen uit verschillende periodes in de Bibliotheca Wittockiana in Brussel.

Details
Date 
13-12-2017 - 21-01-2018
Practical

02 770 53 33 / info@wittockiana.org

Location 

Bibliotheca Wittockiana
Metro 1, stop "Montgomery"
+ Tram 39‐44, halte "Jules César"
Bus 36, halte "Atlantique”

Time 

Dinsdag tot zondag: 10:00-17:00u
Gesloten op 24, 26 en 31/12/2017 en 02/01/2018

Price 

Volwassenen: €5,00
Senioren, studenten, groepen: €3,00

Eerste zondag van de maand gratis toegang

  • Agendabericht
  • |
  • 13-12-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)