#beloftemaaktschuld: Cultureel-erfgoedsector eist einde aan onderfinanciering

Pamflet OCE #beloftemaaktschuld

Op 18 december 2017 verzamelde de cultureel-erfgoedsector voor het kabinet van minister Sven Gatz.  De musea, culturele archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen en andere dienstverleners eisten dat er werk gemaakt wordt van de lang beloofde financiële inhaaloperatie. In 2019 gaat immers het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet van kracht. Ondanks sterke en gewaardeerde werkingen met spraakmakende tentoonstellingen, interessante publicaties en maatschappelijke projecten, wordt de cultureel-erfgoedsector nog altijd ondergefinancierd.

Structurele achteruitstelling

Patrick Allegaert, voorzitter van het Overleg Cultureel Erfgoed vzw (OCE) zei: “OCE roept de hele Vlaamse regering op om een einde te maken aan de structurele achteruitstelling en werk te maken van de jarenlange voorgenomen inhaaloperatie. Door de jaren heen zijn er verschillende beloftes over een inhaaloperatie gemaakt door zowel kabinet als meerderheidspartijen als oppositie. Met deze actie wil OCE de Vlaamse regering herinneren aan haar belofte.” Op 15 december dienden de cultureel-erfgoedorganisaties hun nieuwe beleidsplannen in. Ze rekenen erop dat de overheid voldoende middelen voorziet, opdat zij hun ambities kunnen waarmaken. Pas op 1 oktober 2018 zal duidelijk zijn hoeveel middelen er beschikbaar zijn voor de sector.

Belofte maakt schuld

Het is niet de eerste keer dat er actie gevoerd wordt. In juni 2013 zakten de musea af naar het Martelaarsplein omdat het water hen aan de lippen stond. Na de museumronde was er een grote frustratie en boosheid ontstaan rond het karige resultaat in subsidiëring. Meer dan vier jaar later is er spijtig genoeg weinig veranderd. Nochtans is elke regeringspartij het er volmondig over eens: de sector verdient het. Met de actie Belofte maakt Schuld brengt OCE nu voor het eerste de volledige cultureel-erfgoedsector samen om de eis meer kracht bij te zetten.  

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 18-12-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)