Congres 'Informatie aan Zee 2019'

Logo Informatie aan Zee met de zee op de achtergrond

Op 19 & 20 september 2019 organiseert de VVBAD de zestiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee in het Kursaal van Oostende.

Informatie aan Zee is een interactief evenement voor informatieprofessionals. Het omvat een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties en een beursgedeelte.

Keynote dit jaar is Paul Smit. Hij zal ingaan op thema's als samenwerking, innovatie, beïnvloeding en verandering. Daarnaast is o.a. ook Barbara Lison, President-elect van IFLA, van de partij.

Verder biedt de VVBAD, samen met Cultuurconnect, u de kans om optimaal te netwerken op Informatie aan Zee. Via Conversation Starter ontmoet u de meest interessante bezoekers van Informatie aan Zee.

Naar een Vlaamse Metamorfoze

Op vrijdag 20 september verzorgt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken van 9u30 - 11u een sessie in Zaal Permeke over haar ambitieuze digitaliseringscampagne.

Ons project Wijzer Waarderen richt zich o.a. op de ontwikkeling van een methodiek en hulpmiddelen voor het waarderen van bibliothecair erfgoed en kranten in het bijzonder. De verzuring van het papier bedreigt immers deze cruciale bronnen van informatie. Digitalisering kan dan een oplossing betekenen. Maar hoe begin je aan zo’n grootscheepse digitaliseringscampagne met beperkte middelen en mensen?

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken verzamelde tussen 2007 en 2010 reeds een hele hoop gegevens over kranten uit de periode 1830-1950 in haar Abraham-catalogus. Binnenkort breidt ze die selectie uit. Het project Abraham 1800-2020 brengt namelijk het volledige krantenbezit sinds 1800 in kaart. Een selectie hiervan zal tevens worden gedigitaliseerd. Initiatieven zoals de conditietool van de Universiteitsbibliotheek Gent, de toolbox waarderen en de vernieuwde Collectiewijzer helpen krantenbeherende instellingen om digitaliseringsprioriteiten te bepalen en onderlinge afspraken te maken. Het einddoel? Digitaal beschikbare depotcollecties realiseren meteen enorm potentieel voor onderzoekers, erfgoedmedewerkers en liefhebbers.

Tijdens deze sessie willen we in samenwerking met onze partnerbibliotheken dan ook graag de tools en initiatieven kort voorstellen aan het brede publiek van informatieprofessionals. Daarnaast willen we met de sector in gesprek gaan om te komen tot een concrete aanpak voor deze ambitieuze digitaliseringscampagne: een brainstormsessie als eerste stap op weg naar een Vlaamse Metamorfoze.

Meer informatie over het programma van Informatie aan Zee kan u vinden op de website van VVBAD.

Details
Date 
19-09-2019 - 20-09-2019
Practical
Location 

Kursaal-Westhelling 12

8400 Oostende

Registration 
  • Agendabericht
  • |
  • 01-07-2019
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)