Collectie Gentenaars van de Boekentoren in STCV
In de 20-jarige geschiedenis van STCV werkten we al meerdere keren aan de verwerking van de uitgebreide oude drukken collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. Na een lange periode in andere erfgoedbibliotheken, landde de STCV-schildpad in 2020 nog eens in Gent. Het doel? De resterende 17de-eeuwse Vlaamse drukken invoeren in STCV. Ondanks de vertraging door de coronacrisis kunnen we toch van een mijlpaal spreken: de 17de-eeuwse Vlaamse drukken uit de collectie Gentenaars zijn nu allemaal terug te vinden in STCV.
Wie zijn de 'Gentenaars'?
De Gentenaars of Gandavensia zijn een belangrijke deelcollectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. Het fonds bevat werken die gedrukt werden in Gent, geschreven werden door Gentse auteurs of handelen over Gent. Naast oude drukken vinden we er ook handschriften, atlassen, almanakken, kranten, bidprentjes, prentbriefkaarten, verzamelbanden, etc.
Het was de voormalige hoofdbibliothecaris Ferdinand Vander Haeghen die al op jonge leeftijd startte met zo’n Gentse collectie. Hij gebruikte deze eigen verzameling voor het samenstellen van zijn iconische Bibliographie Gantoise (1858-1869), die we in STCV nog altijd opnemen als referentie bij Gentse werken. Vander Haeghen schonk zijn privécollectie aan de Universiteitsbibliotheek. Ook andere collecties met een focus op Gent werden verworven, o.a. de collectie Snellaert en het legaat Prosper Claeys. De deelcollectie Gentenaars wordt tot vandaag nog altijd aangevuld met aankopen en schenkingen.
Gentenaars in STCV
Momenteel bevat STCV meer dan 8.000 exemplaren (17de eeuw) van de Universiteitsbibliotheek Gent gekoppeld aan meer dan 6.000 beschrijvingen. Wanneer we focussen op de Gentenaars komen we tot volgende cijfers: 2.951 exemplaren in 2.316 beschrijvingen. Vaak zijn er namelijk van dezelfde editie twee (of soms meer) exemplaren in bezit. Niet in het minst dankzij het partnerschap van de Universiteitsbibliotheek Gent met Google Books bevat bijna 60% van alle beschrijvingen met Gentenaars ook minstens één link naar een volledig gedigitaliseerd exemplaar. Een kleine 46% van deze Gentenaars (1.351 exemplaren) is 'uniek' in STCV. Dit wil zeggen dat we, tot op dit moment, nog geen ander exemplaar van deze edities beschreven hebben. Je kan de Gentenaars in de databank van STCV herkennen aan hun plaatskenmerk; dat begint met 'G.' of 'BIB.G.'.
Meer weten?
Wil je weten waar de STCV-schildpad al is geweest? Check dan ons overzicht, dat maandelijks up-to-date wordt gebracht. Wil je meer weten over de Universiteitsbibliotheek Gent en de Boekentoren? Kijk dan op Boekentoren.Gent