Mmmonk School: Lessen voor gevorderde beginners rond het middeleeuwse boek

Ben je vertrouwd met middeleeuwse manuscripten en wil je je verdiepen in één of meerdere specifieke disciplines? Dan is deze online lessenreeks beslist iets voor jou. De lessen wordt georganiseerd door het Mmmonk-project in samenwerking met het Henri Pirenne Instituut. 

Manuscripten zijn als taarten: ze bestaan uit vele ingrediënten die samen een prachtig geheel vormen. Net zoals bij taart is in een manuscript elk onderdeel, hoe klein ook, even belangrijk: de band, de tekst, de taal, de verluchting, het schrift, de ontstaanscontext, het materiaal, de gebruikssporen… Wie slechts één van deze aspecten bestudeert zonder naar de andere te kijken, mist waar het om gaat.

Om het geheel te waarderen en te begrijpen, moeten we bekijken hoe de verschillende onderdelen in verhouding staan tot elkaar. Maar zelfs voor de meest getrainde mediëvist zijn er niet genoeg uren in een dag om elke discipline onder de knie te krijgen.

Gelukkig hoeft dat ook niet, en kan via interdisciplinaire samenwerking veel worden bereikt. Maar net zoals de chocolatier en de patissier slimmer en beter worden door bij elkaar in de leer te gaan, kunnen mediëvisten sterker worden door over het muurtje te kijken bij collega’s in andere disciplines.

In de Mmmonk School krijgen liefhebbers van het middeleeuwse boek de kans om mee te kijken in de kookpotten van specialisten. De bedoeling is niet om nieuwe specialisten te creëren, maar om inzicht te verschaffen en waar nodig de drempelvrees weg te nemen, om zo bij te dragen aan een meer holistische benadering van het middeleeuwse boek.

Aan de hand van beelden uit het Mmmonk-corpus demonstreren experten hoe ze te werk gaan om een concrete vraag of concreet probleem op te lossen. Denk aan de datering van boekbanden, de beschrijving van miniaturen, het identificeren van wapenschilden, enz.

meer informatie en inschrijven

Details
Date 
18-11-2022 - 09-12-2022
  • Agendabericht
  • |
  • 19-10-2022
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)