Schrijf je nu in voor het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken op 15 september!

Mensen in een zaal bekijken een video op een scherm

Op 15 september 2023 organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de VVBAD het tiende Overlegplatform Erfgoedbibliotheken. Dit keer zijn we te gast bij M Leuven. Je kan je nu inschrijven.

Meerstemmigheid en inclusief werken

Het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken is hét forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor iedereen die in Vlaanderen en Brussel werkt rond bibliothecair erfgoed. Dit jaar staan meerstemmigheid en inclusief werken centraal.

In de voormiddag deelt Sarah Fierens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken) hoe de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren inzet op een meer diverse collectie met aandacht voor verschillende stemmen, en de knelpunten die ze daarbij ervaren. Vervolgens stelt KADOC de eerste resultaten voor van haar onderzoek rond gevoelige termen binnen het Europese project DE-BIAS. Hoe achterhaal je welke termen gevoelig zijn en hoe pas je je catalogusinfrastructuur daaraan aan? Voor de lunch nemen we ook een kijkje achter de schermen van M Leuven.

Nog meer praktische tips

In de namiddag vertelt Olga Van Oost hoe FARO het opstellen van haar diversiteitsplan heeft ervaren. Hoe pak je zoiets aan en welke drempels kan je verwachten? Nog meer tips krijg je van Luisterpuntbibliotheek. Wat kan je aanpakken om je website en catalogus beter af te stemmen op de noden van mensen die slechtziend of blind zijn? Wie meer inclusief wil werken, zal ook de fysieke infrastructuur moeten aanpakken. Maar dat is niet altijd evident, zeker omdat veel collecties gehuisvest zijn in historische gebouwen. KU Leuven Bibliotheken licht toe welke ingrepen bij hen het verschil maakten.

Tot slot is iedereen van harte welkom op de afsluitende receptie, aangeboden door M Leuven. Als het weer meezit, zal die doorgaan op het dakterras van M. Wij brengen alvast een mandje eieren naar de Arme Klaren!

Hoe kan je je inschrijven?

Deelname aan het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken is gratis. Schrijf je vóór 7 september 2023 in via dit inschrijvingsformulier. Wees tijdig want de plaatsen zijn beperkt.

Het volledige programma en praktische informatie vind je hier

We kijken ernaar uit om jullie te mogen begroeten op 15 september!

 

   

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 30-06-2023
  • |
  • Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)