Vierde editie Collegagroep Digitalisering van periodieken op 5 oktober

workflow kwaliteitscontrole kranten

Altijd al willen weten hoe je kwaliteitscontroles kunt uitvoeren op gedigitaliseerde periodieken? Benieuwd naar de ervaringen en inzichten van collega’s over samenwerken binnen digitaliseringsprojecten? Dan is deze collegagroep perfect voor jou. Op donderdag 5 oktober 2023 komt de collegagroep 'Digitalisering van periodieken’ voor de vierde keer samen. Deze keer zal het evenement doorgaan in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. Inschrijven kan via dit formulier!

Programma

09.30 - 10.00: Verwelkoming met koffie en thee

10.00 - 12.00: Astrid Theerens (meemoo) - Workshop kwaliteitscontrole

In deze tutorial gaan we naar de kwaliteitscontrole processen kijken van krantendigitalisering zoals die nu bij het GIVE-krantenditigaliseringsproject Primeur wordt toegepast. Dit gaat van controles van de kalibratie van de camera tot de TIFF formatie en validatie van de ALTO XML en METS XML. 

12.00 - 13.00: Lunch (zelf te voorzien)

13.00 - 14.30: Presentaties rond samenwerking binnen digitaliseringsprojecten

  • Elise Dewilde (CAVA) - Terugblik op de externe digitalisering van vrijzinnig humanistische tijdschriften (2019-2023) 

Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) kreeg de laatste vijf jaar de kans om een groot deel van zijn vrijzinnig humanistische tijdschriftencollectie te laten digitaliseren en dit met projectsubsidies in het kader van de oproepen Inhaalbeweging digitale collectieregistratie – en data van de Vlaamse overheid. CAVA blikt terug op het opzet en het verloop van beide digitaliseringsprojecten, Contested Content en ICHICH, waarvoor het samenwerkte met externe digitaliseringsfirma’s. Tot slot deelt het een aantal bedenkingen met het oog op de toekomst

  • Willy Van de Vijver (Stadsarchief Mechelen) - Het Digitaal Archief GvA-GvM: terugblik op een bijzonder traject van krantendigitalisering

Het project “Digitaal Archief Gazet van Antwerpen-Gazet van Mechelen” ging in 2009 van start en behoort daarmee tot ‘eerste generatie’ krantendigitaliseringsprojecten die in ons land werden opgezet. Ook door de samenwerkingsvorm, een publiek-private samenwerking tussen een mediabedrijf, Antwerpse en Mechelse erfgoedinstellingen, de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen, vormde het project een uniek experiment in het Vlaamse erfgoedlandschap. Archivaris Willy Van de Vijver (Stadsarchief Mechelen) was er vanaf het eerste moment bij en blikt met jullie terug op de historiek, inhoud, resultaten en de ‘lessons learned' van dit bijzondere project.

  • Montaine Denys (Vlaamse Erfgoedbibliotheken), Astrid Theerens (meemoo) en Michiel Jacobs gemeentearchief Beveren - Een inkijk in de samenwerking voor de digitalisering van kleine krantencollecties

Kleine krantencollecties bezitten vaak interessante en unieke titels die nood hebben aan digitalisering. Daarom sloeg de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo de handen in elkaar met vier partners om ca. 65.000 krantenpagina's uit kleine collecties te digitaliseren in het kader van het project Nieuwe Tijdingen. Op de collegagroep lichten we onze aanpak voor deze samenwerking toe en delen we welke lessen we tot nu toe al hebben geleerd. 

14.30 - 14.45: Pauze

14.45 - 15.30: Rondleiding Digitaal labo van de KU Leuven Bibliotheken

De collegagroep

Tijdens de collegagroep ‘Digitalisering van periodiekenkomen professionals uit de sector samen om aan kennisuitwisseling te doen en ervaringen rond dit thema te delen. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

Details
Date 
05-10-2023
Practical
Location 

Universiteitsbibliotheek KU Leuven - zaal 'het Colloquium', Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven. (routebeschrijving)

Time 

9.30 - 15.30

Price 

Gratis, maar inschrijven is verplicht.

Max. Number of Participants 

30 personen

Register by 

Donderdag 28 september

Registration 

Schrijf je in via dit formulier. Mogelijk om je in te schrijven per activiteit.

Remarks 
  • Eigen lunch te voorzien.
  • Eigen laptop te voorzien voor de deelnemers die in de voormiddag de workshop volgen.
  • Agendabericht
  • |
  • 06-09-2023
  • |
  • Jip Bastiaens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw)