Godfried Croenen

Werkzaam bij
Organisatie 
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Functie 
Projectleider MMFC
Contactgegevens
Telefoon 
+32 3 202 87 83
Over mij
Aandachtsgebieden 
Godfried Croenen studeerde Geschiedenis aan de Universiteiten van Leuven en Gent. In 1996 promoveerde hij in Gent met een proefschrift over de middeleeuwse adel in het hertogdom Brabant. Daarna werkte hij eerst als postdoctoraal onderzoeker aan de University of Oxford, met een project over middeleeuwse Europese hofcultuur, en dan aan de University of Liverpool, met een project over de Henegouwse schrijver Jean Froissart. Van 2004 tot 2020 doceerde hij in Liverpool voltijds Franse geschiedenis en cultuur, middeleeuwse geschiedenis en paleografie. Van 2007 tot 2010 leidde hij er ook het Online Froissart project, een digitaal onderzoeks- en ontsluitingsproject over de handschriften van de kroniek van Jean Froissart. Hij heeft verschillende bronnenuitgaven gepubliceerd van middeleeuwse oorkonden, naast studies over middeleeuwse adel en over het middeleeuwse Brabant, over taalgebruik in middeleeuwse documenten, over Latijnse en volkstalige handschriften, over laatmiddeleeuwse historiografie, en over Jean Froissart. Hij is Fellow van de Royal Historical Society en van de Society of Antiquaries (London), alsook lid van de Société de l’Histoire de France. Hij was Visiting Fellow in Chicago (Newberry Library) en Austin (Harry Ransom Research Center), en Visiting Scholar aan St John’s College, Oxford. Tussen augustus 2019 en december 2020 was Godfried projectleider van ‘Medieval Manuscripts in Flemish Collections’, een registratie- en inventarisatieproject van middeleeuwse handschriften in de Vlaamse collecties. Sinds 2021 leidt hij het project Comites Latentes, dat de MMFC-methode toepast om in Vlaanderen kerkelijke handschriftencollecties en collecties fragmenten van middeleeuwse handschriften te beschrijven.

Lopende activiteiten

Deze medewerker is uw aanspreekpunt voor:

Comites latentes: verborgen handschriften aan het licht gebracht

fragment van een perkament verluchte 15de-eeuwse rolkroniek
01-2021 - 12-2023

Het project Comites latentes (‘verborgen vrienden’) maakt verborgen handschriften in Vlaamse collecties zichtbaar via de MMFC-methode en -databank. Centraal staan enerzijds de slecht ontsloten en kwetsbare kerkelijke collecties en anderzijds de onderbelichte handschriftfragmenten, die binnen het project integraal gedigitaliseerd worden voor internationaal onderzoek. Op een participatieve manier verhoogt het project ook de expertise rond manuscripten bij erfgoedbeheerders.

read more

Voorbije activiteiten

Deze medewerker is uw aanspreekpunt voor:

Medieval Manuscripts in Flemish Collections (MMFC)

Jonge vrouw opent groot manuscript
01-2019 - 12-2020

Samen met collectiebeherende instellingen brengt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken alle middeleeuwse handschriften uit de periode 600-1600 in Vlaams bezit op een gestandaardiseerde wijze in kaart.

read more