Flandrica.be | Nieuws

 

Lezingenreeks Incunabula: Renaud Adam over censuur

Opdracht aan het boeksken
13-12-2023

Op woensdag 13 december 2023 komt Renaud Adam, verbonden aan de universiteitsbibliotheek van ULiège, naar de Nottebohmzaal in Antwerpen om te spreken over zijn onderzoek naar censuur in de Lage Landen van het begin van de boekdrukkunst tot in de zestiende eeuw. Adam zal ook reflecteren over de impact van dergelijke maatregelen vandaag. De lezing is in het Engels. lees verder

Trefdag virtueel museum

27-11-2023

Op maandag 27 november organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Brussel de derde trefdag voor professionals uit de erfgoedsector. 

Het virtueel museum opent weldra de deuren. Na onderzoek, ontwerp en prototyping werkte het Departement dit jaar met enthousiaste partners aan het platform en de inhoudelijke invulling. Voor dat laatste onderdeel haalde het inspiratie uit verhalen van erfgoedbeheerders en -beoefenaars.

lees verder

Kom jij ook naar het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken op 15 september?

Mensen in een zaal bekijken een video op een scherm
17-08-2023

Nog niet ingeschreven voor het Overlegplatform Erfgoedbibliotheken? Dan is het hoog tijd om dat nu in orde te brengen! lees verder

Maak kennis met de vernieuwde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken

Twee vrouwen buigen zicht over een historische atlas
05-05-2023

Op zoek naar collecties bibliothecair erfgoed in Vlaanderen en Brussel? Dan kan je vanaf nu terecht bij de vernieuwde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Op deze website vind je informatie over de collecties van 160 erfgoedbibliotheken en andere organisaties die boeken, manuscripten, kranten, tijdschriften, e-publicaties en andere publicaties veiligstellen voor de toekomst. De Collectiewijzer zet je op weg naar meer dan 7,5 miljoen items.  lees verder

Lezingenreeks Incunabula: Holly James-Maddocks over kleurrijke wiegendrukken uit Engeland

Gehistorieerde initiaal met een persoon die kleuren in potjes mengt
10-05-2023

Op 10 mei 2023 komt Holly James-Maddocks, Lecturer in Medieval Literature and Palaeography aan de University of York, naar de Universiteitsbibliotheek van Leuven om te spreken over haar onderzoek naar de netwerken achter verluchte incunabelen. Een must voor iedereen die van kleur houdt! De lezing is in het Engels. Schrijf je hier in.

lees verder

Meer dan duizend gedigitaliseerde parochiebladen van KADOC nu te vinden via krantencatalogus Abraham

Viewer met parochieblad
30-03-2023

Meer dan duizend parochiebladen, inclusief links naar de digitale exemplaren, zijn vanaf nu terug te vinden in de overkoepelende krantencatalogus Abraham. Deze toevoeging is het resultaat van een samenwerking met KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.

lees verder

Flandrica.be zet Vlaams bibliothecair erfgoed nu ook internationaal in de kijker

Screenshot van de homepagina van Flandrica.be met oude druk
20-12-2022

De schatten op Flandrica.be zijn vanaf nu beschikbaar voor een internationaal publiek, dankzij Engelse vertalingen van de begeleidende teksten. Zo krijgen deze pareltjes van het Vlaamse bibliothecair erfgoed ook buiten Vlaanderen en Nederland de zichtbaarheid die ze verdienen. Neem nu een kijkje op de Engelstalige versie van Flandrica.be!

lees verder

Informatie aan Zee 2023 - Call for papers

Logo met als tekst VVBAD en verschillende rode strepen
30-11-2022

Volgend jaar organiseert de VVBAD opnieuw haar tweejaarlijkse congres voor informatieprofessionals Informatie aan Zee op 19 en 20 oktober 2023 te Oostende. Daarom lanceert de VVBAD een open oproep voor bijdragen. Kandidaten kunnen een voorstel indienen ten laatste 29 januari 2023.
lees verder