Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Collegagroep digitalisering van periodieken op 3 december

raadpleging van een microfilm op de oude leestoestellen
03-12-2024

Op dinsdag 3 december 2024 komt de collegagroep ‘Digitalisering van Periodieken’ samen te Brussel bij KBR. Het thema is dit keer microfilmdigitalisering.

lees verder

Kennissessie veilig omgaan met arsenicum in bibliotheekcollecties

05-11-2024

Op 5 november organiseert de KB nationale bibliotheek een kennissessie over het veilig omgaan met arsenicum in bibliotheekcollecties.  lees verder

Nieuw in ons team: Ruben Celani

Portret van Ruben
17-09-2024

Op 19 augustus startte Ruben Celani als beroepsinlevingsstagiair bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. In de komende maanden is hij aan de slag bij het project MMFC. Medieval Manuscripts in Flemish Collections. Hij werkt mee aan de registratie van middeleeuwse handschriften en handschriftfragmenten in Vlaamse collecties.

lees verder

Twaalfde bijeenkomst collegagroep Behoud en Beheer

Illustratie
10-10-2024

Op 10 oktober 2024 organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO de twaalfde bijeenkomst van de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’.  lees verder

Nieuwe opleiding papieren erfgoed

Illustratie
20-06-2024

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en SyntraPXL Hasselt organiseren een basiscursus 'Papieren erfgoed: herkennen, bewaren en conserveren'. Je leert er meer over de samenstelling van papier, druktechnieken, typische schadebeelden bij papieren erfgoed en met welke preventieve ingrepen je je collectie kan beschermen tegen verval. lees verder

Terugblik: een succesvolle editie van de workshop oude drukken

Deelnemer oefenent met het boek in de hand
18-06-2024

Van 11 tot 14 juni 2024 organiseerden we de zesde editie van de workshop oude drukken. Dit jaar waren we te gast bij de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven, waar tien deelnemers in vier dagen tijd de theorie en de praktijk van het beschrijven van oude drukken leerden kennen. Daarbij ging bijzondere aandacht naar de beschrijvingsmethode die we hanteren bij STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek.

lees verder

Zit de oudste boekband van Vlaanderen en Nederland in jouw collectie?

Rechtstaand oud boek in mooie band
12-06-2024

Dit jaar bestaat het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap precies veertig jaar. Om dit feestjaar met gepast bombasme in te luiden schrijft het genootschap een prijsvraag uit! lees verder

Piloot OCR-verbetering toont opportuniteiten en uitdagingen aan

krantenpagina in tool Page Viewer
10-06-2024

Dit voorjaar rondde de Vlaamse Erfgoedbibliotheken haar pilootproject rond OCR-verbetering af, in samenwerking met meemoo en erfgoedcel Stuifzand. Met behulp van AI voorzagen we 143.857 pagina’s van 25 krantentitels uit de digitale collectie van erfgoedcel Stuifzand van nieuwe machineleesbare tekst. De verbeterde OCR-bestanden zijn binnenkort te raadplegen via het ontsluitingsplatform Kempens Erfgoed. Ook meemoo neemt de bestanden op in hun digitale archief om op termijn de ontsluiting van de kranten op hetarchief.be te verbeteren.

lees verder

Nieuw in ons team: Nicky Voorneveld

Headshot van Nicky
03-06-2024

Op 3 juni is Nicky Voorneveld gestart als stagiaire bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ze gaat aan de slag als projectmedewerker bij STCV. De Vlaamse bibliografie van het handgedrukte boek.

lees verder

Lancering databank IMPRESSVM: de oudste gedrukte boeken in Vlaanderen in kaart gebracht

Een volle zaal luistert naar de presentatie. De incunabelen liggen klaar.
14-05-2024

Boeken gedrukt vóór 1501, toen de Europese boekdrukkunst nog in haar kinderschoenen stond, zijn incunabelen. Ze vormen een onmisbare schakel bij de evolutie van het handgeschreven naar het gedrukte woord, omdat de vroegste drukkers inspiratie haalden uit het middeleeuwse manuscript bij de vormgeving ervan. Door het gebruik van rubricering, handgekleurde initialen en andere decoratieve elementen zijn incunabelen uniek erfgoed. lees verder

Nieuwe beleidsperiode, nieuwe taakverdeling

16-04-2024

Nieuwe beleidsperiode, nieuw beleidsplan en dus ook ... nieuwe opdrachten! Bij wie kan je terecht tijdens de volgende jaren en voor welke thema's? We stellen je graag onze nieuwe taakverdeling voor.

lees verder

Feestdag DBNL

08-11-2024

DBNL bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en dat vieren we!

Op vrijdag 8 november organiseren we een feestelijke middag bij de KB, nationale bibliotheek in Den Haag. Het thema zal zijn ‘de gebruiker centraal’.

lees verder

Ambitie voor een kwaliteitslabel als erfgoedbibliotheek? Laat je begeleiden!

muur met daarop een plakkaat met merkteken van een erkende erfgoedbibliotheek
09-04-2024

De Vlaamse overheid kent aan erfgoedbibliotheken die aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen een kwaliteitslabel toe. Dat geeft je op zijn beurt toegang tot verdere subsidiemogelijkheden. Je kan hiervoor jaarlijks een aanvraag indienen bij de overheid. De deadline voor kandidaturen valt altijd op 15 januari.

lees verder

Wil je je voorbereiden op de erfgoeduitdagingen van de toekomst?

02-04-2024

Dan is de nieuwe postgraduaatsopleiding Erfgoed en samenleving aan de Universiteit Gent misschien iets voor jou. lees verder

Workshop Transkribus in het Rijksarchief te Antwerpen

Transkribus logo
22-04-2024

Op maandag 22 april vindt er een fysieke hands-on workshop plaats over het gebruik van de AI tool Transkribus voor het automatisch transcriberen van middeleeuwse en vroeg-moderne handschriften. De sessie richt zich op nieuwe of beginnende gebruikers van Transkribus die de mogelijkheden van deze tool willen verkennen, en een inleiding willen in het praktische gebruik ervan. 

lees verder

Terugblik op de collegagroep Behoud en Beheer

27-03-2024

Op 19 maart ontmoetten zo’n dertig collega’s elkaar bij de Universiteitsbibliotheek Gent voor de elfde bijeenkomst van de collegagroep Behoud en Beheer van bibliothecaire en documentaire collecties. Het thema was deze keer verhuizen. lees verder

Bijeenkomst collegagroep Handschriften op 18 april in Boekentoren (Gent)

Stukken Collectie van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed (Brugge)
18-04-2024

Op donderdag 18 april 2024 vindt de zevende samenkomst plaats van de collegagroep Handschriften in de Boekentoren in Gent. Deze collegagroep biedt collega's uit de sector van de erfgoedbibliotheken en anderen die geïnteresseerd zijn in handschriften, de gelegenheid om ervaringen en expertise uit te wisselen rond aspecten van het beheer en de ontsluiting van handschriftencollecties, en zich te te informeren over relevante nieuwe ontwikkelingen.

lees verder

Vierdaagse workshop: Geschiedenis en registratie van oude drukken met de STCV-methode

Medewerker bladert door een oude druk op een kussen, omringd door boeken
11-06-2024 - 14-06-2024

Bevat jouw collectie boeken gedrukt vóór 1801? Doe je onderzoek naar boekdrukkunst vóór 1801? Wil je meer te weten komen over dit erfgoed, kennismaken met de materialiteit van oude drukken en leren hoe je dit soort collecties op een goede manier kan registreren? 

lees verder

Slotevent IMPRESSVM

Geïllustreerde pagina uit de 'Dyalogus creaturarum'
07-05-2024

Gedurende twee jaar zijn we druk in de weer geweest om samen met collectiebeheerders de Vlaamse boekdrukkunst vóór 1501 zo veel mogelijk in kaart te brengen. Voor het project IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst ontwikkelden we een nieuw beschrijvingsmodel, specifiek gericht op incunabelen (boeken gedrukt vóór 1501). lees verder

Zorg voor je papier. Vermijd schade aan je collectie!

29-02-2024

Zitten er boeken, kranten, tijdschriften, knipselmappen, affiches of archiefmateriaal in je collectie? Deze prachtige bronnen zitten boordevol historische informatie. Ze verdienen het om op lange termijn in goede staat bewaard te worden, zodat ook de toekomstige generaties ervan kunnen genieten. Maar hoe pak je dat aan, binnen jouw budget en mogelijkheden?

lees verder

SAVE THE DATE: VIERDAAGSE WORKSHOP OUDE DRUKKEN

Deelnemers oefenen met het boek in de hand
11-06-2024 - 14-06-2024

Bevat jouw collectie boeken gedrukt vóór 1801? Doe je onderzoek naar boekdrukkunst vóór 1801? Wil je meer te weten komen over dit bibliothecair erfgoed en leren hoe je dit soort collecties op een goede manier kan registreren? Noteer dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juni alvast in je agenda!

lees verder

Immaterieel bibliothecair erfgoed op het Ambacht in Beeld festival

01-03-2024

Op 30 en 31 maart vindt het Ambacht in Beeld festival plaats te Brussel, vol workshops waarin je zelf aan de slag kan gaan. Ook het immaterieel erfgoed rond boeken en papier is goed vertegenwoordigd. Je kan vanaf vandaag inschrijven.

lees verder

Haal meer uit je kranten. Rapport bundelt tips om digitale krantencollecties te valoriseren voor een divers publiek

titelpagina rapport communicatie & valorisatie gedigitaliseerde kranten
20-02-2024

Digitalisering bewaart de inhoud van historische kranten en andere erfgoed voor de toekomst en maakt dat materiaal toegankelijker voor allerlei doelgroepen en doeleinden. Maar beschikbaar zijn is slechts het startpunt voor de valorisatie van krantenerfgoed. Hoe kun je nu het best het gebruik van dat gedigitaliseerde materiaal stimuleren en faciliteren? In een rapport bundelen we advies rond communicatieacties en pistes voor valorisatie van gedigitaliseerde kranten voor drie doelgroepen.

lees verder

Krantencatalogus Abraham verrijkt met nieuwe beschrijvingen

Schermafbeelding record 'Journal des petites affiches' in online krantencatalogu
06-02-2024

Sinds kort kan je in de krantencatalogus Abraham nieuwe inhoudelijke en historische informatie over de kranten vinden. Ruim 130 titels kregen korte beschrijvingen waarmee gebruikers snel informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld de inhoudelijke focus van de krant en de ontstaansgeschiedenis. Deze verrijking van de databank is een van de realisaties van het GIVE-krantenproject Primeur en het project Nieuwe Tijdingen.

lees verder

Elfde bijeenkomst collegagroep Behoud en Beheer

19-03-2024

Op 19 maart 2024 organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO de elfde bijeenkomst van de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’. Het thema is verhuizen. 

Vier organisaties stellen voor hoe zij de verhuis van hun collectie hebben aangepakt of zullen aanpakken. We krijgen ook een rondleiding in het depot van de Boekentoren.

lees verder

Vacatures in de sector

22-12-2023

Musea Brugge zoekt een BIS-baan projectmedewerker voor de verhuis van haar OCWM collectie. Het Centrum Agrarisch Erfgoed is op zoek naar een stafmedewerker roerend erfgoed, specialisatie 'Archief, Bibliotheek en Documentaire collecties'. KB Den Haag heeft twee vacatures voor restauratoren. En de KU Leuven heeft een plaats voor een doctoraatsstudent rond duurzame, preventieve conservering van erfgoedobjecten en - collecties. Solliciteer tijdig! lees verder

Nieuwe projectoproep rond nalatenschappen hedendaagse kunstenaars

Archiefkast met mappen
21-12-2023

De minister van Cultuur besliste om in het voorjaar van 2024 een nieuwe projectoproep rond nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars te lanceren. Heb je een project rond de nalatenschap van een auteur of wil je werken rond de bibliotheekcollectie van een grafisch vormgever, componist of beeldend kunstenaar, dan kan je alvast starten met de voorbereiding van je aanvraag.

lees verder

Eerste blik op de resultaten van krantenproject Primeur

schermafbeelding website Tot in detail kranten showcase
13-12-2023

Op 30 november kreeg het publiek een eerste blik op de resultaten van ons project Primeur met de feestelijke lancering van www.totindetail.be. Binnen dit project worden 630.000+ krantenpagina’s gedigitaliseerd in samenwerking met meemoo en acht collectiebeherende organisaties. Niet alleen de grote landelijke titels, maar ook de vaak minder bekende regionale en lokale uitgaven worden dankzij dit project voor het eerst digitaal beschikbaar. lees verder

Welke competenties maken het verschil in de leeszaal?

Leeszaal
08-12-2023

Er gebeurt tegenwoordig van alles in leeszalen van erfgoedbibliotheken. Studenten willen er bijpraten, een freelancer telefoneert hardop met een klant en een bezorgde burger zoekt informatie over wetgeving. De tijd dat een leeszaal een plek van gewijde stilte was, lijkt voorbij. lees verder

Terugblik collegagroep ‘Handschriften’ in KBR

20-11-2023

Op 13 november 2023 kwam de collegagroep ‘Handschriften’ samen om onderlinge expertise en ideeën uit te wisselen rond handschriftelijke erfgoedcollecties. Dit was de derde samenkomst van dit jaar en de tweede fysieke bijeenkomst. 25 collega's zakten af naar de KBR in Brussel. Deze keer had de collegagroep ook een internationaal bereik: twee van de zes sprekers kwamen uit het buitenland naar de Belgische hoofdstad (uit Nederland en Oostenrijk/Tsjechië) en daarnaast waren er ook een aantal deelnemers uit Nederland gekomen.

lees verder

Stem op erfgoed als citizen science project!

17-11-2023

In 2025 viert KU Leuven haar 600-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om het publiek eens wat dieper mee te nemen in haar onderzoek. Daarom organiseert de universiteit in 2025 een citizen science project. Welk project het wordt, kan je tot 30 november mee beslissen. 

Van de drie genomineerde projecten voor de laatste ronde is het AHa! project het enige dat werkt rond erfgoed en dat samenwerkt met de bibliotheeksector. Maak (bibliothecair) erfgoed meer zichtbaar in de maatschappij en stem voor AHa!

lees verder

State of the Art Crime: studiedag GRACE belicht kunstcriminaliteit

detail foto handschrift
11-12-2023

In maart 2022 werd in het Gentse Museum voor Schone Kunsten het netwerk GRACE boven de doopvont gehouden. GRACE staat voor Ghent Research institute for Art and cultural heritage Crime and law Enforcement.

GRACE bundelt de krachten tegen kunstcriminaliteit en brengt de betrokken actoren samen. Door op een interdisciplinaire manier samen te werken kunnen er immers veel snellere en efficiëntere oplossingen uit de bus komen.

lees verder

Nieuw in ons team: Liesbeth Van Camp

10-11-2023

Liesbeth nam op 6 november het roer over als coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Na haar studies Archeologie en Kunstwetenschappen aan de K.U.Leuven deed ze haar eerste werkervaring op in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Daar verwerkte ze samen met een collega een schenking schoolboeken van de Vlaamse Overheid, stuk voor stuk pareltjes die je bij het doorbladeren terugbrengen naar een klaslokaal met oude schoolbanken en krijtborden. Daarna kreeg ze de kans om aan de slag te gaan in de depots van het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. lees verder

Terugblik Collegagroep Oude drukken

Collega's rond een tafel met oude drukken
09-11-2023

Op vrijdag 27 oktober zakten 25 collega’s uit Vlaamse erfgoedbibliotheken, archieven en musea af naar Museum Plantin-Moretus te Antwerpen voor de derde Collegagroep Oude Drukken. De collegagroep is een informeel en praktijkgericht platform waar collega’s uit de sector contacten, ideeën en expertise kunnen uitwisselen rond oude drukken.

lees verder

A KIND OF A 'HUH?'* | Symposium on Artists' Publications and How to Manage Them

23-11-2023

Afgelopen twee jaar heeft de bibliotheek van het Middelheimmuseum metadata aangemaakt voor haar publicaties over/met/door kunstenaars en geïnvesteerd in de toegankelijkheid van de inhoud, de context en het object zelf, met steun van de Vlaamse overheid. Projectpartner ArchiVolt, een onderzoeksgroep aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, selecteerde 1800 kunstenaarspublicaties uit de bibliotheekcollectie en ontwikkelde een gebruikershandleiding. lees verder

Terugblik op de stage van Roos

06-11-2023

Roos in’t Velt begon in mei 2023 aan een beroepsinlevingsstage bij Comites latentes die duurde tot eind oktober. We laten haar graag aan het woord over haar ervaringen bij het project.

lees verder

Bijeenkomst collegagroep Handschriften op 13 november in KBR

Verlucht handschrift
13-11-2023

Op maandag 13 november 2023 vindt de zesde samenkomst van collegagroep Handschriften plaats in de KBR.

Deze editie start met een workshop van Lucien Reynhout over de registratie van fragmenten in de KBR. Dan stelt Anne Margreet As-Vijvers het Byvanck-project voor dat loopt aan het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. 

lees verder

Kranten uit kleine collecties binnenkort onder de scanner

twee registratoren registeren krant
17-10-2023

Eind september haalde het Nederlandse bedrijf Picturae ca. 65.000 krantenpagina's op bij acht partners over heel Vlaanderen voor digitalisering. Vanaf november gaan deze pagina's onder de scanner als deel van een piloottraject om ook kleinere krantencollecties op te kunnen nemen in overkoepelende digitaliseringsinitiatieven. Deze piloot vormt het sluitstuk van het project Nieuwe Tijdingen, dat het ontwikkelen van een grootschalig digitaliseringsprogramma voor kranten als doel heeft.

lees verder

Een terugblik op de vierde Collegagroep ‘Digitalisering van Periodieken’

workshop kwaliteitscontrole
11-10-2023

Op donderdag 5 oktober kwamen 27 collega’s uit de sector samen voor de vierde collegagroep ‘Digitalisering van periodieken’ georganiseerd door de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, meemoo en FARO. Voor deze leerrijke dag trokken we naar de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven om ondergedompeld te worden in de thema’s van kwaliteitscontrole en samenwerkingen binnen digitaliseringsprojecten. 

lees verder

Mmmonk School 2023

verlucht handschrift
17-11-2023 - 01-12-2023

Mmmonk School pleit voor een holistische benadering van middeleeuwse boeken en wil helpen om schotten tussen disciplines op te heffen. In zes online sessies demonstreren experts de basics van hun specifieke discipline. Als voorbeeld worden Mmmonk-manuscripten gebruikt, maar ook andere manuscripten uit Vlaanderen en omstreken.

lees verder

SAVE THE DATE: COLLEGAGROEP HANDSCHRIFTEN OP 13 NOVEMBER 2023 IN KBR

Randversiering uit een middeleeuws handschrift
13-11-2023

Na een succesvolle samenkomst in de Openbare Bibliotheek Brugge in juni is de collegagroep Handschriften binnenkort te gast in de KBR te Brussel. Deze volgende samenkomst zal plaatsvinden op maandag 13 november. lees verder

Overlegplatform Erfgoedbibliotheken editie 2023

groep mensen tijdens een receptie
22-09-2023

Op vrijdag 15 september vond het tiende Overlegplatform Erfgoedbibliotheken plaats. Tijdens deze editie stonden meerstemmigheid en inclusief werken centraal. 

lees verder

Ontsluiting middeleeuwse fragmenten FelixArchief afgerond

Middeleeuws handschrift met verluchte initiaal
20-09-2023

Het project ‘Comites latentes’ heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Deze maand hebben we alle fragmenten van middeleeuwse handschriften ontsloten die in het FelixArchief te Antwerpen worden bewaard. lees verder

Elfde bijeenkomst collegagroep Behoud en Beheer

26-10-2023

Helaas, omwille van omstandigheden moeten we de collegagroep even uitstellen. We hopen in het begin van 2024 opnieuw samen te kunnen komen.

Op 26 oktober 2023 organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO de elfde bijeenkomst van de collegagroep ‘Behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed’. Deze keer kunnen de collega's input geven bij nieuwe tools en publicaties.

lees verder

Nieuw in ons team: Georgina Bábinszki

Georgina Bábinszki
18-09-2023

Op 11 september is Georgina Bábinszki begonnen als beroepsinlevingsstagiair bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken bij het project Medieval Manuscripts in Flemish Collections / Comites latentes. De komende zes maanden zal ze meewerken aan de registratie van middeleeuwse handschriften en handschriftfragmenten in Vlaamse collecties.

lees verder

Trefdag virtueel museum

27-11-2023

Op maandag 27 november organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Brussel de derde trefdag voor professionals uit de erfgoedsector. 

Het virtueel museum opent weldra de deuren. Na onderzoek, ontwerp en prototyping werkte het Departement dit jaar met enthousiaste partners aan het platform en de inhoudelijke invulling. Voor dat laatste onderdeel haalde het inspiratie uit verhalen van erfgoedbeheerders en -beoefenaars.

lees verder

Nieuwe OCR voor bestaande digitale krantencollecties: de moeite waard?

Lay-outherkenning op een historische krantenpagina
11-09-2023

Wie zoekt, die vindt? Dat is jammer genoeg niet altijd het geval bij online kranten. Gedigitaliseerde kranten worden doorzoekbaar gemaakt met behulp van optical character recognition (OCR), een proces waarbij afbeeldingen van de gedrukte pagina’s omgezet worden naar computerleesbare tekst. Maar het omzettingsproces is zelden foutloos.

lees verder

Samenkomst collegagroep ‘Handschriften’ in Brugge

07-09-2023

Op 1 juni 2023 kwam de collegagroep ‘Handschriften’ samen om onderlinge expertise en ideeën uit te wisselen. Voor de eerste keer in 2023 vond de samenkomst plaats op locatie en wel in de Openbare Bibliotheek Brugge. Uiteindelijk reisden twintig collega’s af naar Brugge voor de bijeenkomst. We kunnen met recht zeggen dat het een succesvolle, maar ook gezellige dag was.

lees verder

Vierde editie Collegagroep Digitalisering van periodieken op 5 oktober

workflow kwaliteitscontrole kranten
05-10-2023

Altijd al willen weten hoe je kwaliteitscontroles kunt uitvoeren op gedigitaliseerde periodieken? Benieuwd naar de ervaringen en inzichten van collega’s over samenwerken binnen digitaliseringsprojecten? Dan is deze collegagroep perfect voor jou. Op donderdag 5 oktober 2023 komt de collegagroep 'Digitalisering van periodieken’ voor de vierde keer samen. Deze keer zal het evenement doorgaan in de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. lees verder