Congres 'Aanstormend en Gevestigd, Boekonderzoek in de Lage Landen'

Logo van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging

De Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV) en de Vlaamse Werkgroep Boekwetenschap (VWB) organiseren op 09-04-2010 in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht een congres onder de titel Aanstormend en Gevestigd, Boekonderzoek in de Lage Landen

De boekwetenschap is bij uitstek een terrein van interdisciplinair onderzoek, gebaseerd op de methoden van de bibliografie, de sociale en economische geschiedenis, literatuurgeschiedenis en cultuurwetenschap. De vele methodologische overeenkomsten met andere wetenschapsgebieden en de grote verscheidenheid aan onderzoeksobjecten geven de boekwetenschap in de Lage Landen een caleidoscopisch aanzien.

De NBV en de VWB brengen in één dag zo veel mogelijk van dit rijk geschakeerde landschap in beeld. Het congres Aanstormend en Gevestigd biedt een platform aan gevestigde en jonge onderzoekers in Nederland en Vlaanderen, die hun onderzoeksthema's, onderzoeksmethoden en nieuwe inzichten zullen toelichten.

In ca. 50 minuten krijgen geselecteerde onderzoekscentra de gelegenheid zich te presenteren. Iedere sessie bestaat uit een programmatische inleiding en korte presentaties van onderzoekers uit de groep die de laatste ontwikkelingen in hun onderzoek laten zien. De sessies van de onderzoekscentra worden afgewisseld met presentaties van medewerkers aan universiteiten en andere instellingen over projecten met een belangrijke boekhistorische component. Ook coördinator Eva Wuyts geeft er een presentatie over de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Plenaire sprekers zijn o.a. Prof. dr. John MacKenzie Owen (Universiteit van Amsterdam), Prof. dr. Paul Hoftijzer (Tiele-hoogleraar Universiteit Leiden) en Prof. dr. Arianne Baggerman (Erasmus Universiteit Rotterdam; tevens Tiele-hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en Prof. dr. Pierre Delsaerdt (Universiteit van Antwerpen).

Inschrijven kan via de website van de NBV.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 15-03-2010
  • |
  • Eva Wuyts ()