Discussie over online brengen van gedigitaliseerde nazikranten
In Nederland is discussie ontstaan over het opnemen van dagbladen met een nationaal-socialistische signatuur in het online Historisch Krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek.
Het ministerie van Justitie heeft een negatief advies uitgebracht over het op Internet ter beschikking stellen van de kranten, omdat het niet kan garanderen dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging zou overgaan wegens het 'vermenigvuldigen van strafbare uitingen'. Met andere woorden: het digitaal ontsluiten van oorspronkelijk materiaal uit de oorlogsjaren zou kunnen leiden tot een aanklacht voor verspreiden van haatdragende teksten.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dat het krantenproject van de KB financieert, schaart zich achter Justitie. Het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport, dat de digitalisering van dagbladen uit de Tweede Wereldoorlog financieert via het project Erfgoed van de Oorlog, is dan weer vóór vrijgave van dit soort kranten op Internet.
De Koninklijke Bibliotheek zelf staat op het principe dat de kranten moeten worden beschikbaargesteld. Wel houdt ze binnenkort een bijeenkomst met experten, om af te toetsen wat het draagvlak is voor dat standpunt. 'Als alle aanwezigen ons ontraden om die nazistische publicaties beschikbaar te stellen, zullen we dat zeker in heroverweging nemen. Als erfgoedinstelling willen we echter geen inhoudelijk oordeel geven over het materiaal, dat we ter beschikking stellen. We stellen het alleen ter beschikking en zeggen verder niet of het goed of fout is,' aldus projectmanager Edwin Klijn van het krantenproject op de website VPRO /Geschiedenis. Het online brengen van nazimateriaal is in Nederland trouwens niet zonder precedenten, getuige de propagandafilms op deze website. Wordt vervolgd...